Po řízečkách se na rautech vždycky zapráší. Do rukou je však rozhodně nebereme, říká Ladislav Špaček

23. červen 2024

Řízek běžně konzumujeme doma nebo v restauraci příborem. Jestliže ovšem budeme ve Vídni u Figlmüllera, což je nejproslulejší vídeňská řízkárna, musíme být s krájením obřího řízku opatrní. Úskalí číhá i u malých řízečků na rautech.

Vídeňský řízek je tak velký, že máte pocit, že kolem vás běhají číšníci s řízky v ruce. Pod řízkem je však talíř, jen není vůbec vidět. V takovém případě si host musí řízek přesunout z okraje ke středu talíře, protože kdyby ho chtěl krájet na okraji talíře, snadno by se mu z talíře vysmekl.

U nás hrozí nebezpečí s řízky na rautech a večírkách, při kterých se nabízí občerstvení rautovým způsobem. Malé řízečky vypadají velmi lákavě, ale když si vybíráme, co bychom si dali, musíme pečlivě zvážit a předvídat, jak se nám to bude jíst ve stoje, když v levé ruce držíme talířek a v pravé ruce jenom vidličku, kterou budeme krájet.

Nepoddajný řízek

Někdy ale může být řízeček trošku tužší. V takovém případě je krájení riskantní. Jestliže budeme krájet větší intenzitou, hrozí, že se řízek vysmekne a vzlétne do prostoru. Jestliže ho neukrojíme, nedá se nic dělat. Konkrétní kousek odložíme, nebudeme riskovat nehodu.

Pak jsou borci, kteří si řízeček napíchnou a ohlodávají ho kolem dokola. To je nejhorší možný způsob, jak se k tomu postavit. A o tom, že bychom ho vzali do ruky, rozhodně neuvažujeme.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio