Na celém území Jihočeského kraje sněžilo, lyžuje se ve všech velkých skiareálech

11. leden 2019 10:12

Pro lyžaře a běžkaře je to před víkendem dobrá zpráva. Díky intenzivnímu sněžení v posledních dnech se lyžuje ve všech velkých a ve většině malých jihočeských skiareálů.

Na Lipně otevřeli sjezdovku Promenádní a další tratě budou připravené na víkend. Na svazích je podle mluvčího Vojena Smíška až 80 centimetrů technického a přírodního sněhu a lyžuje se na více než sedmi kilometrech sjezdovek.

Pro běžkaře je na Lipně dohromady připravených 14,5 kilometrů tratí upravených pro klasiku i bruslení.

Dobré podmínky jsou na Zadově, kde připadlo 20 centimetrů prašanu a dohromady tam na sjezdovkách leží necelých 70 centimetrů sněhu.

Lyžuje se i na rakouské straně Šumavy, na sjezdovkách skiareálu Hochficht je podle ředitele Geralda Paschingera až 170 centimetrů sněhu, otevřené jsou všechny tratě v délce 21 kilometrů a jezdí všechny lanovky a vleky.

Lyžovat můžete ve městě i menších areálech

Na své si přijdou i lyžaři, kteří upřednostňují menší skiareály. Od středy nemusí lidé z Písku jezdit za sněhem do hor, ale stačí jim sednout na autobus městské dopravy, nebo přejít pár kroků s lyžemi na rameni. Přímo ve městě po deseti letech znovu otevřeli lyžařský svah Na hradišti.

O víkendu se bude lyžovat i v dětském parku na Kozí Pláni nedaleko obce Věžovatá Pláně na Českokrumlovsku. Jde o malý skiareál vhodný zejména pro rodiny s dětmi. Provozovatel Václav Mazák řekl, že připravené jsou i dvě louky na bobování.

Ve Studené na Jindřichohradecku v pátek odpoledne letos poprvé spustí vlek a upravené tam jsou i běžecké stopy.

Skvělé podmínky také pro běžkování

Na Frymburských loukách je připravených 15 kilometrů nenáročných běžeckých tras v délce 15 kilometrů, táhnou se po pastvinách, a proto nehrozí nebezpečí padajících stromů jako v lesích.

Na 30 kilometrech lyžařských běžeckých tratí Churáňov je až 30 centimetrů sněhu, z toho 23 centimetrů tvoří čerstvých sníh.

Naučit dítě lyžovat? Většina rodičů tento úkol nakonec přenechá instruktorům

Lyžařská škola, děti, lyžování, výuka. Ilustrační foto

Lyžuju dobře, naučím je to sám. Právě tohle si říká hodně rodičů, kteří se chystají vyrazit se svými dětmi poprvé na hory. Druhou možností je svěřit dítě do péče profesionálních instruktorů lyžování.

Hojná Voda v Novohradských horách nabízí tři okruhy pro běžecké lyžování. Okruhy jsou vzájemně propojené, takže náročnější lyžaři mohou zdolat až 25 kilometrů. Parkoviště připravili organizátoři na louce u lípy na konci obce Hojná Voda, kde je také výchozí bod pro všechny trasy a upravený okruh pro bruslení. Podle Luboše Šulisty, jednatele Sportklubu Hojná Voda, tam leží přes půl metru sněhu a stále se sype nový.

Na území přírodního parku Polánka a jeho okolí na Táborsku ve čtvrtek večer protáhli tři okruhy v celkové délce 21 kilometrů.

O tom, že decimetry nového sněhu ale nemusí dělat jen radost, se přesvědčili v běžkařském areálu Schöneben na rakouské straně Šumavy. Mluvčí areálu Martin Řezáč informoval, že pod náporem sněhu tam spadlo mnoho stromů a běžecké stopy jsou od středy kompletně uzavřené.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související