Na budějovickém Výstavišti vzniká očkovací centrum

14. leden 2021 10:34

Na českobudějovickém Výstavišti pokračuje stavba očkovacího centra. Zázemí pro očkování vzniká v jednom z největších pavilonů v objektu, podívejte se, jak stavba pokračuje.

Vakcinační centrum má být podle jihočeského hejtmana za ODS Martina Kuby vybudováno do konce tohoto týdne. Očkování veřejnosti začne ve chvíli, kdy bude dostatek vakcín. Podle odhadů to bude zřejmě až v únoru nebo v březnu. Jihočeský kraj plánuje budování očkovacích center i v každém okresním městě. 

Podle Kuby je to jediná cesta, jak očkovat vysoké množství lidí a v co možná nejkratším čase.

Jihočeský kraj vyočkoval už zhruba polovinu vakcín proti covidu – 19 určených na leden. Dostali je zdravotníci krajských nemocnic i klienti a pracovníci domovů pro seniory a se zvláštním režimem.

Začali v úterý

Jednu z největších hal rozdělí panely na sekce, kde budou zdravotníci zájemce očkovat. Součástí budou i administrativní bloky a místo pro čekání po očkování. Vakcinační centrum v Českých Budějovicích by mělo být hotové do konce tohoto týdne, denně by mělo obsloužit až 1000 lidí. Ovšem fungovat začne až ve chvíli, kdy bude dostatek vakcín, tedy zřejmě v únoru nebo v březnu.

Podobná vysokoprůtoková centra vzniknout i ve všech jihočeských okresních městech. Starostové už vhodné prostory vytipovali, tento týden si je prohlédnou architekti a hygienici. V okresech ale začne stavba očkovacích center až v druhé polovině února.

Čtěte také

V lednu by mělo do jihočeského regionu přijít celkem 11700 dávek vakcín.

Určené jsou hlavně pro zdravotníky, seniory v domovech a personál, který se o ně stará. Vakciny jsou určené i pro členy integrovaného záchranného systému. Minulý týden se podařilo vyočkovat v Jihočeském kraji 4680 dávek. Dalších 2340 dorazilo do našich nemocnic včera a dnes. Další by měly přijít ve čtvrtek.

Očkování už za sebou mají zhruba 2/3 domovů pro seniory. Zatím se neočkovalo tam, kde byl velký výskyt koronaviru. Očkovaná už je i část zdravotníků. Například v jindřichohradecké nemocnici je to asi 400 z celkových 600.

V tuto chvíli mají jihočeské nemocnice zhruba třetinu kapacit pro pacienty s koronavirem volnou. To se ale může rychle změnit. V nemocnicích se totiž lidé pozitivně testovaní většinou objevují až s deseti až čtrnácti denním zpožděním. Takže tak vysoká čísla pozitivních z minulých dnů se zatím v nemocnicích neprojevila. Přesto se na navýšení počtu pacientů nemocnice připravují. Pozastavují odkladné zákroky a hospitalizace. Například v Jindřichově Hradci je aktuálně s koronavirem hospitalizovaných 35 lidí, pět na umělé plicní ventilaci.

autoři: Jan Kopřiva , hoch
Spustit audio