Jihočeský kraj chce vybudovat vysokokapacitní očkovací centra v každém z okresních měst

5. leden 2021 06:00

Naočkovat co nejvíc lidí ve věku nad 60 let v co nejkratším čase, snížit úmrtnost na covid-19, zabránit přetížení zdravotnických zařízení a vytvořit kolektivní imunitu, to jsou hlavní cíle nové vakcinační strategie Jihočeského kraje. V pondělí ji představil jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS. 

„Každý má dostat dvě dávky té vakcíny, to je proočkovat zhruba čtyři sta tisíc vakcinací a pak logicky dojdeme k tomu, že musíme vakcinovat možná šest, možná osm tisíc lidí v kraji a to není možné udělat v budějovické nebo krumlovské nebo prachatické nemocnici. Potřebujeme vysokoprůtoková vakcinační centra, kde budeme schopni v jednom místě očkovat třeba tisíc, dvanáct set lidí denně. A ta místa musí být ve všech okresech,“ vysvětluje jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS.

První takové vysokokapacitní očkovací centrum má vyrůst ještě do konce ledna v pavilonu T1 na českobudějovickém Výstavišti. V ostatních okresních městech by měla postupně vznikat od února.

Základem takového centra je podle strategie takzvaná vakcinační jednotka.

„My počítáme, že na tu jednu vakcinační jednotku je třeba kolem osmnácti pracovníků, zdaleka ne všichni nemusí zdravotníci, ale proto, abychom dokázali maximálně zrychlit průchod tím centrem, tak ta kapacita musí být taková,“ dodává Martin Kuba.

V hlavní očkovací vlně od března do června by vakcínu měli primárně dostávat lidé ve věku nad 60 let, dále obyvatelé kraje s rizikovým zdravotním stavem, členové složek IZS, pracovníci sociálních zařízení nebo pedagogové. Rozsáhlou informační strategii pro očkování momentálně připravuje centrálně vláda. Rezervační systém by měl být podle hejtmana Kuby odlišný od toho, který funguje pro testování na covid - 19.

Občanům jižních Čech budou zasílány informační letáky, je totiž třeba zohlednit věkovou kategorii seniorů, která se běžně nepohybuje v objednávacích onlinech na internetu a těm je třeba maximálně pomáhat.

Podobný model podle hejtmana vytvořili V Izraeli. S administrativou by v očkovacích centrech mohli pomáhat například zaměstnanci krajského úřadu. O zdravotníky se z velké části postarají jihočeské nemocnice. Právě jejich vedení se na vytvoření strategie podílelo, říká ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek:

„Myšlenka je taková, že v každém okrese je nemocnice a každá okresní nemocnice bude zajišťovat očkování pro daný okres. My budeme řešit České Budějovice, budeme se na tom podílet jednak my, jednak už máme nakontaktované nějaké praktické lékaře i specialisty, kteří o to mají zájem.“

O financování projektu chce hejtmanství jednat s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Vedení kraje očekává, že během ledna dorazí na jih Čech zhruba 11 700 dávek vakcíny. V únoru má být tento počet ještě přibližně o osm tisíc dávek vyšší.

Priority nové strategie jsou následující - snížit úmrtnost na covid-19, zabránit přetížení zdravotnických zařízení a vytvořit kolektivní imunitu.

Hejtmanství počítá, že zhruba od března do června bude nutné proočkovat kolem 200 tisíc obyvatel kraje ve věkové kategorii 60 plus.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu. A prohlédněte si i vizualizaci očkovacího centra na následujícím videu.

Spustit audio