Muzeum v Soběslavi ukazuje životy lidí za první světové války

18. říjen 2018 10:21

Na frontě a v zázemí. Tak zní název výstavy v Blatském muzeu v Soběslavi, která připomíná 100 let od konce první světové války. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout ve dvou sálech Rožmberského domu do konce října.

„Lidé uvidí například velkou, nebo spíš těžkou, mramorovou bustu císaře Františka Josefa I., která je má uvést do doby, kdy se ještě dnešní Československá republika nacházela ve velkém rakousko-uherském soustátí,“ říká kurátorka výstavy Lenka Vandrovcová.

Exponát otevírá období první světové války. K vidění je i císařská standarta nebo vlajky lodí rakousko-uherského námořnictva. „Velkým lákadlem, asi hlavně pro pány, je zákoutí se zbraněmi, které se používaly v první světové válce, doplněné o dvě uniformy československých legií. K tomu jsou tu i dopisnice nebo kufr jednoho příslušníka 75. pěšího pluku,“ dodává Lenka Vandrovcová.

Druhá část seznámí přímo s osudy konkrétních mužů, vojáků ze Soběslavska, kteří bojovali na frontách první světové války. „Máme tady pány ze Soběslavi, Přehořova, Sedlečka a podobně. Je to doplněno o texty o vzniku československých legií v Rusku, Itálii a Francii, protože většina těchto mužů bojovala právě v legiích,“ dodává kurátorka.

Výstava přibližuje také život ve válečném zázemí, kde bylo obrovským problémem zásobování obyvatel potravinami i dalším zbožím. „Úroda byla bohužel čím dál horší, bylo to dáno tím, že velká část populace byla na frontě, ale také nepřálo počasí. Takže postupem času přibývají spotřební lístky na různé potraviny, začíná to moukou v roce 1915 a později už bylo na příděl v podstatě všechno,“ připomíná Lenka Vandrovcová.

Expozice ukazuje i konec války a okolnosti vzniku Československé republiky. Výstavu symbolicky uzavírá opět socha. Zatímco na začátku návštěvníky vítá císař František Josef I., na konci se setkávají s bustou prvního prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související