Musí spálit až 18 těl denně. Pandemie koronaviru dopadá na provoz českobudějovického krematoria

7. prosinec 2021 08:05

Pandemie koronaviru klade vyšší nároky na zaměstnance českobudějovického krematoria. Musí zvládat větší objem práce v menším počtu lidí. To je pro ně fyzicky, ale hlavně psychicky náročnější.

„Pec nám jede od šesti hodin ráno a v průměru denně spálíme šestnáct až osmnáct těl,“ uvádí vedoucího provozu českobudějovického krematoria Petr Soudek. To je podle něj zhruba dvojnásobné množství oproti běžnému období.

Tato situace trvá už třetí týden. Přibyla práce, dočasně ale chybí zaměstnanci. „Musel jsem zaskakovat i já u pecí, abychom se prostřídali, lidé si museli také odpočinout. Na tomto pracovišti nemůže dělat záskok jen tak někdo, protože je třeba mít speciální zkoušky jak na obsluhu pece, tak na obsluhu plynového zařízení a tlakových nádob,“ dodává Petr Soudek.

Čtěte také

Za nemocnou obřadnici zaskakovali její kolegové, což pro ně bylo poměrně psychicky náročné. „Psychicky náročné to je, co si budeme povídat. Zvládat to musí, musí zapnout takového autopilota, dalo by se říct, a když jim skončí směna, tak přepnout do normálního nepracovního režimu,“ popisuje vedoucí pietních služeb Ondřej Zelenka.

Chybějící zaměstnanci onemocněli covidem-19. Podle ředitelky českobudějovického pohřebního ústavu Kateřiny Vrbové na to mohlo mít vliv i neukázněné chování pozůstalých. „Návštěvníci pohřbů i třeba květinářství na správě hřbitova nenosí respirátory. Pozůstalí, kteří přijdou projednat pohřeb, často vůbec nenahlásí, že jsou v karanténě, nebo to záměrně zapírají. Už je to únavné, bezohlednost tady vidím na každém kroku,“ komentuje.

Krematorium v Blatné je kvůli generální opravě na týden zavřené. Práci ale převzali kolegové v Klatovech. Provozy v Jindřichově Hradci a v Táboře fungují v normálním režimu.

Spustit audio

Související