Během těhotenství, nebo krátce po porodu přijde o dítě téměř 15 procent rodin. Pro ně vzniká pietní místo v Českých Budějovicích

1. říjen 2021 07:31

Pomník pro děti zesnulé během těhotenství, nebo těsně po porodu vzniká na českobudějovickém hřbitově svaté Otýlie. V Česku má s takovou ztrátou zkušenost až 15 procent rodin. Právě jim i jejich blízkým má pietní místo pomoci. Možnost rozloučit se je totiž nezbytná pro to, aby se dokázali s bolestnou událostí vyrovnat.

„Krásný pozemek jsme dostali od města za symbolickou cenu do dlouhodobého pronájmu,“ říká ředitelka perinatálního hospice Jihočeské Dítě v srdci Hana Doskočilová na místě, kde už pracovníci betonují základy pro pomník.

Právě tady budou moct rodiče uctít památku svých dětí. „Pokud rodina neprojde rituálním rozloučením, kterým pohřeb je, tak se nemůže zahájit proces truchlení. Rodina nemá uzavřenou tu ztrátu a vede to k traumatům,“ připomíná Hana Doskočilová.

V Jihočeském kraji už jeden podobný pomník stojí, a to na hřbitově v Třeboni. „Máme zprávy, že tam rodiny opravdu jezdí,“ dodává ředitelka perinatálního hospice.

Pomník bude mít podobu sochy s lavičkou. Podle jednoho z autorů, sochaře Františka Postla, bylo při tvorbě důležité nevydat se cestou výtvarného klišé. „S kolegyní Barborou Bohuslavovou jsme přemýšleli o jemnější, křehčí, meditativnější poloze. Ta úvaha se odvíjela od toho, že když je člověk smutný, tak se někam posadí a podívá se do nebe, takže nás napadl sloup,“ popisuje. Na sloupu z českého mramoru budou připevněná skleněná křídla, okolí doplní květiny.

Čtěte také

Přestože už je pietní místo ve výstavbě, lidé se na něm stále můžou finančně podílet. „Požádali jsme veřejnost o spolupráci, sbírka stále běží. Sešly se nám už nějaké finanční zdroje, ale stále to není tolik, kolik bychom potřebovali. Proto budeme rádi, když někdo uvidí smysl v tom tohle místo vytvořit a přidá se k nám,“ říká Jana Marková z Jihočeského Dítěte v srdci.

O podporu spolek požádal i u Jihočeského kraje. „Mě ta myšlenka docela zaujala, protože opravdu něco takového tady chybí, a dohodli jsme se, zatím jenom na poradě vedení, že je podpoříme. Materiál tedy předkládám na Radu kraje a myslím si, že bude schválen. Žádají o částku 100 tisíc korun,“ potvrzuje náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová z ODS.

Pietní místo na hřbitově svaté Otýlie v Českých Budějovicích se veřejnosti zpřístupní na dušičky 2. listopadu, posvěcení se pak uskuteční příští rok v dubnu.

Spustit audio

Související