Koronavirus brzdí i justici. Budějovický krajský soud musel od jara bezmála třicetkrát odročovat jednání

5. prosinec 2021 08:16

Izolace a karantény spojené s covidem-19 mají vliv i na chod české justice. Kvůli onemocnění účastníků i samotných soudců se musí odročovat jednání. Několik desítek takových případů od letošního jara eviduje Krajský soud v Českých Budějovicích. Změny termínů komplikují celé řízení především u rozsáhlejších kauz.

„Od jara jsme odročili téměř třicet soudních jednání z důvodu covidu. Z toho šestkrát byl důvod na straně soudců, buď přímo onemocnění covidem, nebo karanténa,“ uvádí předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová.

Podle ní jde o poměrně vysoké číslo. Při každém odročení je nutné co nejrychleji vyrozumět všechny účastníky daného řízení a sdělit jim náhradní termín. „Samozřejmě hledání náhradního termínu je zase problematické, protože máme nějakou obsazenost jednacích síní a zejména u rozsáhlejších kauz je to obtížné,“ dodává Martina Flanderová.

U českobudějovického okresního soudu je situace o něco klidnější. K odročování z důvodu covidu sice přistoupit musel, ale ne v takové míře.

Čtěte také

Předseda soudu Pavel Pavlátka přesto přidává čerstvou zkušenost z tohoto týdne, kdy musel v jeden den odročit hned všechna tři naplánovaná jednání. „Bylo to z důvodu omluv svědků, nepřítomnosti obžalovaných a také nemoci lékařky, která navrhovala ukončení ochranného léčení. Vše, co bylo nařízeno, jsem musel odročit, ale doufám, že to bude spíše výjimečné,“ říká.

Okresnímu soudu také zatím neonemocněl žádný ze soudců. „Máme dobrou proočkovanost zaměstnanců a soudců. Teď jsou nemocní čtyři pracovníci v administrativě a doufám, že se to nezhorší,“ doplňuje Pavel Pavlátka.

Krajský soud od začátku tohoto týdne kvůli zhoršené epidemické situaci přistoupil ke střídání zaměstnanců a využívání práce z domova. Instance se tak navrátila do režimu, ve kterém fungovala naposledy letos na jaře. Tehdy se to podle Martiny Flanderové osvědčilo. Home office režim ale logicky možný pro všechny soudní činnosti.

Spustit audio

Související