Moravanka končí! Po padesáti letech se rozloučí se svými fanoušky v Táboře

24. listopad 2021

Pronajal si táborské Divadlo Oskara Nedbala a už ho téměř vyprodal. Radek Hruška, muzikant, kapelník a milovník dechovky pozval do Tábora Moravanku. 29. listopadu 2021 od 19:00 hodin by se měla spolu s Radkovou kapelou Muzikanti z jižních Čech rozloučit s diváky. 

Program večera nazvaného "Dechovka netradičně v talk-show Sejdeme se na Cibulce" je pestrý. Na co by pořadatel nalákal především? 

Radek Hruška, muzikant, kapelník a milovník dechovky zcela vpravo

„Stoprocentně na Moravanku, protože ona letos doopravdy končí. A toto by měl být její poslední klasický – ne vánoční - koncert. Jsem rád, že se nám ho podařilo uspořádat, protože kdyby mi někdo před lety řekl, že budu u posledního koncertu Moravanky, tak bych mu to nevěřil,“ říká Radek Hruška (Na snímku s kapelou Muzikanti z jižních Čech vpravo).

 Na Cibulce v divadle stejně, jako v televizi

Kolem vánočních koncertů Moravanky se vzhledem k pandemické situaci vznášejí otazníky. Pondělní koncert v Táboře se snad odehraje. Je pojatý jako pořad Sejdeme se na Cibulce, ale živě: „Celý koncert bude, jako když se díváte na televizi. Na pódiu bude stoleček, Aleš Cibulka přivítá Josefa Zímu, za Moravanku Jana Slabáka, vystoupí i někdo z naší kapely, zkrátka po celý večer se tam budou střídat hosté. A k tomu budou hrát Moravanka a Muzikanti z jihu. Obě kapely si na závěr zahrají i společnou směs slavných skladeb Moravanky.“

Jan Slabák založil Moravanku v roce 1971. Teď, po padesáti letech, se rozhodl tento úspěšný projekt ukončit: „Padesát roků je dlouhá doba. Zažil jsem dobré i zlé. A potřebujete k tomu taky trochu toho zdravíčka, v osmdesáti už to nejde úplně stejně, jako ve třiceti. Tak jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. Už to nemohu dělat naplno, v nejlepším se má skončit.“

Nástupce není

Jan Slabák

Nabízí se otázka, proč slavný kapelník nepředal taktovku nějakému nástupci. „O převzetí Moravanky jsem jednal s dvěma muzikanty, ale nikdo si asi netroufá. Ona je na to také tato doba špatná, nevíme, co bude. Možná, že koncert v Táboře bude opravdu poslední. V prosinci máme ještě mít devět vánočních koncertů, ale ví bůh, jestli je odehrajeme,“ uvažuje Jan Slabák, který se i proto do Tábora těší.

„Bude to průřez celé naší hudební historie. A protože je tam s námi i Pepíček Zíma, tak zahrajeme i jeho hity. Možná přidáme nějakou zákulisní historku. Pan Cibulka nás určitě k něčemu vyprovokuje,“ říká Jan Slabák.

A čím se bude bavit v hudebním důchodu? „Je to pro mě popravdě nepříjemný zlom, ale co se dá dělat. Poslouchám vážnou muziku, u které jsem začínal, ještě než vznikla Moravanka, mám tady pejska, se kterým chodím ven. A taky se chystám, že ještě něco opravím na chatě. Já se zabavím,“ usmívá se závěrem Jan Slabák.

Celý rozhovor s kapelníkem Moravanky Janem Slabákem a Muzikantů z jižních Čech Radkem Hruškou si poslechněte zde…

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio