Místo štafetového plavání budou letos senioři sbírat kilometry chůzí

11. únor 2021 14:19

Tradiční akce Přeplavme svůj La Manche se musela kvůli uzavřeným bazénům změnit. V Prachaticích je ale o ni i tak velký zájem.

Štafetové plavání Přeplavme svůj La Manche, kterou pořádá projekt SenSen nadace Charty 77, se letos kvůli uzavřeným bazénům nemohlo uskutečnit. Kilometry ale senioři začali sbírat chůzí, nebo třeba i jízdou na elektrickém invalidním skútru.

„Výlety jsou pro mě takové zadostiučinění, že aspoň něco člověk dělá, že je aspoň chvíli na vzduchu, většinou si beru foťák a fotím,“ říká Karel Rabenhaupt, který zrovna vyjel na svůj tradiční okruh po Prachaticích.

Na procházky často vyráží i se svým mužem Marie Bednárová. Kilometry si pečlivě zapisuje do tabulky.

„Když přijdu domů, vezmu si letáček, co jsme si vytiskli, a tam si přesně napíšu, kolik kilometrů jsem ušla. Včera jenom pět, před tím osm a prvního 9,7,“ říká.

Procházky ji baví a na měření kroků si opatřila i chytré hodinky.

La Manche má 34 kilomtrů. Tolik by měl ujít každý ze seniorů, kteří se k akci připojít, říká Hana Rabenhauptová z Městského úřadu Prachatice:

„Vnitřní závazek, aby každý senior za měsíc únor ušel 34 kilometrů a v součtu abychom ušli 2021 kilometrů jako město přátelské seniorům.“

Senioři se k akci La Manche na suchu mohou připojit i v průběhu tohoto měsíce. Úplně poslední den, kdy si nachozené kilometry zapíší do tabulky bude v neděli 28. února.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio