Místa v kroužcích pro děti rychle mizí. Zájem je o pohyb, hudbu i výtvarné činnosti

16. září 2024 11:38

Flétna, tancování nebo třeba keramika. Rozvíjet svůj talent děti můžou i po škole – v různých zájmových kroužcích. Volná místa ale rychle ubývají. Posledních pár zbývá ještě v Domě dětí a mládeže ve Strakonicích.

Vedoucí hudební sekce v Domě dětí a mládeže ve Strakonicích Jana Zetochová má ve skříni připravenou i obří zobcovou flétnou. „To je basová flétna, protože s dětmi, které chodí na flétnu už několikátým rokem, se věnujeme renesanční a barokní hudbě, která právě byla hrána na různé typy zobcových fléten. Zatím ještě nemám na kroužku tak velké dítě, které by na ni hrálo, takže na ni hraji já,“ vysvětluje.

Zobcová flétna je dlouhodobě oblíbená mezi dětmi a rodiči. „Hodně děti se hlásí právě na sopránovou flétnu, na kterou se tady začíná hrát. No, a pokud je ta vášeň drží déle, tak pokračují a učí se i na ostatní typy fléten,“ potvrzuje Jana Zetochová.

Hudební třída strakonického domu dětí je dobře vybavená. Nechybí v ní kytary nebo třeba různé bicí nástroje. „Hudebnu máme zařízenou tak, aby byla multifunkční, protože se tady střídají děti s různými hudebními nástroji,“ dodává vedoucí sekce.

Čtěte také

Adam Vondřička má na starosti nahrávací studio. „Je tady zázemí pro mastering a elektronickou produkci a také pro trénink dýdžejingu, který v dnešní době nabírá na popularitě. Máme tady nahrávací budku, kde se dají nahrát vokální stopy. Ještě čekáme na pár kusů nábytku, abychom se tady zabydleli, a možná bychom časem rádi natáčeli například i rozhovory,“ ukazuje.

Strakonický dům dětí má stále volná místa v některých kroužcích. „Letos nabízíme přes 250 kroužků a v současné době máme kapacitu zaplněnou asi z devadesáti procent. Využíváme on-line systém přihlašování, díky kterému rodič pohodlně vidí, kde je ještě volné místo. Ale už jsou to opravdu poslední místa,“ říká zástupce ředitelky Lukáš Schovanec.

Místa v některých kroužcích se zaplní hned, jak pořadatelé vypíší rezervace. „Obecně jsou to pohybové kroužky, například gymnastika, házená a takové sporty, pak tancování. Ale dělá nám radost i hudební a výtvarné oddělení. Přijde nám, že opravdu o všechno je zájem,“ komentuje Lukáš Schovanec.

Strakonický dům dětí a mládeže má hned několik pracovišť. Některé pobočky jsou ve Strakonicích, další pak ve Vodňanech.

Spustit audio

Související