Mirka Nezvalová: Zadní kolečka

30. květen 2019

Mysli občas taky na zadní kolečka. Přesně tak mě vždycky nabádala moje babička Justýna, když jsem jí vyprávěla o super akcích, do nichž jsem se často jako dospívající dívka pouštěla.

A bohužel musím přiznat, že docházívalo na její slova a já z té výšky pěkně spadla zase na zem. Naštěstí jsem se díky té babiččině předvídavosti postupně učila mít vždycky nějaký záložní plán.

Jenže jak šel čas a přibývaly mi životní  zkušenosti, nabývala jsem pocitu, že tolik zadních koleček už nepotřebuju. Nedávno se ale opět ukázalo, že babiččino oblíbené rčení má pořád aktuální platnost.

Můj domácí počítač z neznámých důvodů zkolaboval. Zhasl a nic! Nezmatkovala jsem, protože jsem věděla, že kamarád Míra je skvělý počítačový doktor a dokáže nemožné.

V počítači jsem totiž měla nejen řadu potřebných dokumentů, ale hlavně spoustu natočených a dosud neodvysílaných rozhovorů se zajímavými lidmi pro svoji rozhlasovou Dámskou jízdu.

„Zkusíme to najít, a kdyby se to náhodou nepovedlo, určitě si všechno zálohuješ,“ připomněl mi sugestivně Míra. No, nezálohovala jsem, a tak jsem o všechno přišla. Měla jsem na sebe pořádný vztek, ale to asi bylo tak jediné, co jsem mohla dělat.

Uzdravený počítač už mám opět doma s důrazným doporučením myslet na zadní kolečka a prostě si všechny soubory zálohovat. Počítačový expert Míra mi tak připomněl, že i když babička Justýna na mě dávno dohlíží někde z obláčků, její ponaučení má platnost trvalou.

A neplatí to jen pro porouchaný počítač. Tak myslete i vy na zadní kolečka. Alespoň občas. Protože jak taky babička častokrát říkala, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

Spustit audio

Související