Mirka Nezvalová: Věc Makropulos 2024

1. únor 2024

Vzpomenete si ještě na písničku z pohádky Princové jsou na draka o tom, že statistika nuda je, má však cenné údaje. Tady jsou: Průměrný věk dožití v Jihočeském kraji je podle posledních statistických údajů pro muže 75,62 roku, pro ženy pak 81,3 roku.

Nezahltila jsem vás čísly nezáměrně. Potkala jsem totiž před pár dny v autobuse MHD milou paní, která se mi se smíchem pochlubila, že si právě vyzvedla úplně nový občanský průkaz s platností na 35 let. A dodala, že jí zanedlouho bude devadesát, tak si ty další roky musí přece ještě užít.

Přišlo mi to zvláštní, ale opravdu to tak je, jak mi potvrdila milá úřednice z českobudějovického magistrátu. Zatímco běžně je platnost průkazu desetiletá, každý, kdo přesáhl sedmdesátku, získá podle příslušného zákona a paragrafu automaticky novou občanku skutečně na dalších 35 let.

Je naprosto jasné, že zatím neexistuje žádný zázračný elixír mládí, který by nám umožnil dožít se 337 let jako jako hrdinka Čapkova dramatu Věc Makropulos, ale důvěra našeho státu ve vitalitu dnešních seniorů je přece velmi optimistická.

Platnost mého občanského průkazu vyprší počátkem února příštího roku. Už se tedy těším, až mi ten nový bude vystaven až do roku 2060. To bych na svém narozeninovém dortu měla mít už 108 svíček.

Současné statistické údaje dožití mi sice takovou šanci nenabízejí, ale přece se říká, nikdy neříkej nikdy. A tak dnešní sloupek končím poděkováním prozíravým zákonodárcům, díky nimž se nebudu muset každých deset let na příslušném úřadu domáhat vystavení nového občanského průkazu.

A taky díky za těch optimistických dalších pětatřicet let. 

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související