Mirka Nezvalová: Vánoční mise splněna

26. prosinec 2023

Máme před sebou poslední den vánočních svátků a na svatého Štěpána se kdysi vždycky koledovalo. Dnes už tuto tradici drží asi málokdo, přesto k tomuto svátečnímu času patří.

Dárky pod stromečkem už byly přece rozbaleny, a tak nastal čas předávat něco dál těm, kdo to potřebují. A nejen symbolicky. Jsou totiž příběhy, které vás mohou oslovit, a vy se rozhodnete pomoci.

Když jsem se dozvěděla o paní Jaroslavě z Písecka, která i jako důchodkyně pomáhá už několik let rodině se sedmi dětmi od předškoláků po dospívající, rozhodla jsem se připojit a se mnou ještě mé kamarádky Jana, Marcela, Dita a Libuška.

Ta vánoční přání, která si děti namalovaly, jsme zkrátka proměnily ve skutečné dárky. Košile, teplá deka, čepice, zimní boty, gumičky do vlasů, mikiny, pyžama, tepláky nebo šaty. Konkrétní věci, které určitě udělaly pod stromečkem radost, protože rodině už na ně nezbývaly peníze.

Spousta z nás přispívá v průběhu roku na nejrůznější sbírky, ale tady před námi byla konkrétní přání se jmény konkrétních dětí, a tak jsme si to nakupování užily. Nešlo o to poslat dál nějaké obnošené věci, které nám doma přebývají, ale o dárek z obchodu určený právě jen a jen pro každé z těch sedmi dětí.

Možná i vy znáte ve svém okolí nějakou rodinu nebo maminku samoživitelku nebo babičku či dědečka, kteří by byli potěšeni nejen malým dárkem, ale i vaší pozorností a zájmem o ně. A nemusíte rozhodně čekat až do příštího vánočního nadělování.

Naše letošní vánoční mise byla už splněna a já věřím, že nebyla poslední. A pokud ten pocit, že někomu potřebnému uděláte radost, chcete zažít i vy, pusťte se s chutí do toho.

Když trochu upravíme to rčení o tom, že sdílená radost je dvojnásobná radost, tak vlastně máte jako bonus šanci obdarovat dobrým pocitem i sami sebe.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související