Mirka Nezvalová: Sběratelka dobrých konců

20. prosinec 2023

Baví mě příběhy s dobrým koncem. Často mám ale bohužel pocit, že je můžeme najít spíš v knihách nebo filmech než ve všednodenním životě. O to víc mě vždycky mile překvapí, když se nějaká taková událost stane a vy si řeknete – ano, to je přesně ono.

A mohou to být opravdu maličkosti. Nedávno jsem vyrazila městskou hromadnou dopravou pro maškarní kostým pro mého vnuka do Hrdějovic u Českých Budějovic. Je jasné, že spojení tam není tak časté, jako jsme zvyklí v centru, a to jsem trochu podcenila. Bohužel, zpáteční spoj mi asi o dvě minuty ujel a čekat na další znamenalo strávit v chladném počasí více než další tři čtvrtě hodinu.

Tak jsem si vzpomněla na své stopařské mládí a odhodlaně mávla rukou na projíždějící auto. Moc jsem si od toho neslibovala. Ale – představte si, že řidič zastavil. Prozradil, že je dobrovolný hasič ze Ševětína, pořádají tam na hřišti mikulášskou pro děti a i on potřeboval kostým. Čertovský.

Podařilo se nám dojet můj autobus a já přestoupila. Prostě takový jeden příběh s dobrým koncem.

A přidám ještě jeden. Asi tak dvanáctiletý kluk, který spěchal na atletický trénink do čtyřdvorské sportovní haly, našel na ulici ztracený mobil a řešil, co s ním. Klidně ho mohl nechat ležet, nebo ho nenápadně strčit do kapsy, ale ono mu to nedalo, tak mě požádal po pomoc. Společně se nám podařilo kontaktovat maminku majitele mobilu a ten si ho pak u nás doma vyzvedl.

Možná si řeknete, že to jsou maličkosti, ale podle mně velmi důležité a potřebné. Příběhů s dobrým koncem totiž není nikdy dost. A já vám v tom předvánočním kouzelném čase opravdu přeju, aby i z vás se stali sběratelé podobných momentů. Ten pocit, který při tom zažijete, rozhodně stojí za to.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Kalamita

    Sněží a sněží. Téhle víkendové skutečnosti si na jihu Čech snad nikdo nemohl nevšimnout. Super, že si lidé pomáhají, v Českých Budějovicích vyrážejí dobrovolníci s hrably.

  • Mirka Nezvalová: Jiný kraj, jiný mrav

    Moje babička Justýna měla snad pro každou situaci nějaké příhodné rčení. Na její moudra ráda vzpomínám, protože mám pocit, že je tak pořád vedle mě.

  • Mirka Nezvalová: Modelkou snadno a rychle

    Odjakživa jsem se snažila pomáhat tam, kde to bylo potřeba. Takže když bylo mi bylo řečeno, že se mám stát jednou z žen pro charitativní kalendář, neváhala jsem ani chvíli.