Mimosezónu mám rád, říká Jaromír 99, který do Budějovic přivezl stejnojmennou výstavu

16. říjen 2022

V Galerii 1 v Českých Budějovicích vystavuje Jaromír 99, tedy výtvarník a hudebník Jaromír Švejdík. Expozice má název Mimosezóna. „Mimosezóna je text, který kdysi napsal, taková písnička, která podle mě charakterizuje ty věci, co dělám, že jsou tak trošku mimo sezónu, že nejsou úplně cool,“ vysvětluje.

Jaromír 99 má podle svých slov pocit mimosezóny rád. „Jak jsem z Jeseníků, tak jsem vždycky cítil, jak si ty hory odpočinou od turistů, že přijde po létě takový kousek klidu, kdy je v lese bláto a nikdo tam nejezdí,“ vysvětluje.

Jeseníky jsou pro něj neustálou inspirací. „Vyrostl jsem tam, zažil jsem tam ty nejdůležitější věci a ta inspirace furt vychází odtud. I když se mi líbilo opravdu všude na světe, kde jsem byl, tak v Jeseníkách se cítím jako doma, jsem tam nějak ukotvený,“ dodává.

Odráží se to podle něj například v určité hrubosti a syrovosti jeho stylu. „Jsou tam cítit takové brázdy jako v krajině, když poprvé nasněží nebo sníh zase taje,“ popisuje.

Jaromír 99 už většinu svých děl, výtvarných i hudebních, tvoří digitálně. „S počítačem se člověku otevřel celý vesmír, ale já si rád dávám omezení, třeba že tam bude jen pět barev nebo osm nahrávacích stop a do toho se musím vejít. Tím to minimalizuji, protože digitální svět je obrovský, takže by člověk mohl i zabloudit,“ říká.

Celý rozhovor s výtvarníkem a hudebníkem Jaromírem 99 si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.