Michaela Klevisová: Chata nad řekou. Příběh o místech, která máme rádi, a přesto je musíme někdy umět opustit

19. červen 2022

Hanka miluje rodinnou chatu na kopci nad řekou Střelou. Její muž by rád víkendový domek, kde z kohoutku neteče teplá voda, prodal. Bývalo mu tam dobře, ale časy se mění. Hanka to cítí jinak. A pak je tu třicetiletá svobodná Lucie, která žije ve městě, ale po venkově, kde prožila dětství, se jí často stýská.

Povídku Chata nad řekou napsala autorka v roce 2021 přímo pro Český rozhlas.

Napsala: Michaela Klevisová
Interpret: Jana Ondrušková
Režie: Jakub Doubrava
Mistr zvuku: Ondřej Franěk
Dramaturgie: Martina Toušková
Natočeno v Českém rozhlase Plzeň v roce 2021.

Michaela Klevisová (1976) je autorkou řady úspěšných románů s detektivními zápletkami. Hned za svoji prvotinu Kroky vraha získala v roce 2008 Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku. Stejného ocenění se dostalo v roce 2012 i jejímu dalšímu románu Dům na samotě. V něm se poprvé objevuje zasloužilý kriminalista Josef Bergmann, trochu samorost a bručoun, který vyšetřuje zločiny i v autorčiných dalších detektivkách – Zmizela v mlze, Sněžný měsíc, Dům na samotě nebo Drak spí.

Posledně jmenovaný román se odehrává v jižních Čechách. V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety stalo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Zatím poslední román Michaely Klevisové s názvem Prokletý kraj není detektivka, chybí v něm jak kriminalista Josef Bergman, tak viditelný zločin, ale neznamená to, že by byl méně napínavý. Jeho děj autorka tentokrát zasadila do Pošumaví, do zapadlé vesničky Jelení Hora, jejíž původní němečtí obyvatelé, ani takzvaní rumunští Slováci, kteří sem přišli po jejich odsunu po druhé světové válce, to nikdy v životě neměli moc jednoduché.

Podle románu Dům na samotě vznikl v roce 2022 stejnojmenný televizní film, v němž si starosvětského kriminalistu Josefa Bergmanna vyšetřujícího tentokrát sérii vražd mladých žen zahrál herec Luboš Veselý a jeho novou mladou kolegyni Sylvii Sedlákovou Veronika Arichteva.

Michaela Klevisová

Michaela Klevisová

...se narodila v roce 1976. Jejím otcem byl spisovatel Vladimír Klevis, maminka byla novinářka. Vystudovala žurnalistiku, které se také řadu let věnovala. První knížka, detektivní román Kroky vraha, jí vyšla v roce 2007. „Dlouho jsem psala knížky a myslela si, že o mně nikdo neví. A pak jsem jednou přišla do drogerie a začaly se na mě vrhat prodavačky, které mě poznaly podle obličeje, a jedna z nich měla vzadu moji rozečtenou knihu. To byl takový bod zlomu… Psaní mi dalo svobodu, nechtěla jsem být ničí šéf, ani podřízený. A že se to povedlo, to je ten splněný sen.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.