Městský holubník vznikl v Českých Budějovicích. Pomůže eticky regulovat přemnožené ptactvo

8. listopad 2023 08:26

České Budějovice mají svůj první městský holubník. Fungovat začal na půdě jedné z budov v areálu bývalých Žižkových kasáren. Hlavním cílem je regulace holubí populace bez nutnosti ptáky neeticky zabíjet. Výsledkem by mělo být nejen míň holubů ve městě, ale také menší znečištění budov a veřejných prostranství. V Česku jsou zatím jen dvě podobná zařízení.

„Jsou tu police s takovými okýnky. V nich jsou hnízdní misky, kam holubi nakladou vejce,“ ukazuje iniciátorka a provozovatelka českobudějovického městského holubníku Marcela Kassai. Nakladená vajíčka se vymění za falešná, a tak se zabrání rozmnožování ptáků.

Kromě regulace má holubník také zabránit venkovnímu hnízdění. „Aby holubi nehnízdili někde na střechách, aby neokupovali půdy, neoklovávali památky. Všechny tyhle jejich fyziologické potřeby naplňuje ten holubník,“ říká Marcela Kassai.

Připravené má i kroužky a injekční stříkačky s antiparazitiky. „Já mám cit ke všem zvířatům a holubů mi bylo prostě líto. Už odmala jsem je nosila domů, táta mě s nimi vždycky vyhodil, takže teď jsem si to mohla konečně realizovat,“ dodává.

Čtěte také

Projekt vznikl v rámci městského participativního rozpočtu. Náklady dosáhly zhruba 300 tisíc korun. Nejnáročnější ze všeho byla administrativní příprava. „Své do toho měla co říct veterinární správa, město se stalo zřizovatelem a pak šlo o samotného provozovatele holubníku. Byl založený spolek, který vede paní Kassai,“ popisuje náměstek primátorky Michal Šebek.

Krajská veterinární správa holubník přivítala. Podle vedoucího oddělení péče o pohodu zvířat Jiřího Krále je výhodou i šetrná likvidace uhynulých jedinců. „Jakékoliv vedlejší živočišné produkty, to znamená uhynulá zvířata, zneškodněná vajíčka, končí v kafilerii,“ vysvětluje.

Pokud se stávající prostory osvědčí, další českobudějovický holubník by mohl vzniknout na půdě bývalé policejní budovy na Mariánském náměstí, kde holubi dlouhodobě hnízdí.

Spustit audio

Související