Asi 150 toulavých koček ročně odchytnou budějovičtí strážníci. Lidé zvířata odkládají třeba v Husově kolonii

3. červenec 2023 08:06

Zhruba 150 zvířat projde ročně městským útulkem pro kočky v Českých Budějovicích. Přemnožení toulavých koček řeší na jihu Čech také okresní města. Jen v některých je ale pravidelně odchytávají, kastrují a nadále kontrolují.

V kočičím útulku v Českých Budějovicích momentálně dočasně bydlí devatenáct koček. „V první ubikaci je školka, kam se umisťují po zaléčení koťata, a vedle máme ubikaci pro dospělé kočky. Je tu i venkovní výběh propojený s vnitřním prostorem,“ ukazuje ošetřovatelka Petra Kadlecová.

Zařízení funguje už šest let. Za tu dobu prošlo rukama ošetřovatelů zhruba tisíc koček. „Ze začátku jich bylo opravdu hodně, teď už bych řekla, že začínáme vidět posuny k lepšímu. Redukce pomocí kastrací se začíná projevovat. Většina koček už šla do adopce a má nový domov,“ uvádí ošetřovatelka.

Problematických lokalit, kde se kočky neustále vyskytují, je v Českých Budějovicích několik. „Jsou místa, kde už se nám podařilo problém vyřešit, například v Novém Vrátě u pily nebo u zahrádek na Strakonické, tam jsou všechny toulavé kočky kastrované. Pak je ale třeba Husova kolonie, kde máme kastrovaná zvířata na krmných místech, ale problém se tam točí stále dokola, protože tam lidé odkládají svá zvířata,“ říká Petra Kadlecová. Tato místa kontrolují pracovníci českobudějovického kočičího útulku celoročně.

V Písku, Táboře a Strakonicích kočky také pravidelně odchytávají. Postup je ve všech městech podobný. „Když je kočka odchycená, putuje rovnou k veterináři, který ji ošetří. Zjistí se také, jestli má čip, nebo byla kontrolována v rámci předcházejících kastračních programů,“ popisuje zástupce velitele městských strážníků v Písku Jaroslav Rapant.

Písek, Český Krumlov a Tábor umisťuje toulavé a nalezené kočky do vlastních útulků. Strakonice, Jindřichův Hradec a Prachatice tato zvířata dávají do péče soukromých depozit.

Spustit audio

Související