Město Jindřichův Hradec chce odkoupit dům v ulici Na Nežárce. Lidé se báli, že zde vznikne vyloučená lokalita

31. červenec 2019 10:26

Jindřichův Hradec chce zamezit vzniku vyloučené lokality ve městě. To podle opozičních zastupitelů z uskupení Hradec srdcem a rozumem hrozilo v ulici Na Nežárce. Jeden z domů tam totiž na jaře začal opravovat podnikatel z Kladna. Radnice s ním teď jedná o tom, že dům s 28 byty koupí.

„Má se tu zvyšovat počet vojáku o dvě stě, dvě stě padesát lidí. Kde budou bydlet?“ vyvracel spekulace o tom, že v domě chce takzvaně obchodovat s chudobou majitel domu Miloš Vorlíček. První nájemníci, třeba i z řad vojáků, se podle něj měli stěhovat už v srpnu. Pak se ale jeho dům objevil v nabídce realitní kanceláře a začala i jednání o prodeji objektu městu.

Radnice teď podle starosty Stanislava Mrvky z ČSSD čeká na odhad ceny nemovitosti. Možnost, že by radnice bytový dům od soukromého majitele koupila, uvítal i opoziční zastupitel Jaroslav Chalupský z uskupení Hradec srdcem a rozumem, který na potenciální riziko na jaře upozornil. „Samozřejmě se ten dům nedá koupit za jakékoli peníze. Hlasovatelná částka je pro nás šest až dvanáct milionů korun,“ uvedl zastupitel Jaroslav Chalupský.

Lidé, kteří žijí Na Nežárce v Jindřichově Hradci, se bojí, že tu vznikne vyloučená lokalita

Ubytovna, hostel, sprejerství, chodba, schody

Někteří obyvatelé lokality Na Nežárce v Jindřichově Hradci chtějí ve svém sousedství bezdoplatkovou zónu. Město by tím podle nich předešlo takzvanému obchodu s chudobou a vzniku vyloučené lokality.

Starosta Stanislav Mrvka zatím nechtěl cenu, za kterou by mohlo město bytový dům koupit, komentovat. Zároveň ale vyjádřil obavu, aby z tohoto případu nevznikl precedens i pro ostatní podnikatele. Toho se Jaroslav Chalupský neobává. I proto, že jeho opoziční uskupení chystá jakýsi manuál pro město, který by pomohl obchodu s chudobou předcházet. Chce ho vedení města předložit na podzim.

Spustit audio

Související