Máte doma mývala, želvu nádhernou nebo raka mramorovaného? Invazní druhy zvířat musíte nahlásit

14. září 2021

Na území České republiky roste zhruba 3500 až 3700 druhů rostlin. Třetina z nich je nepůvodní a šedesát druhů dokonce odborníci z botanického ústavu označili jako invazní.

 „Cokoli, co sem nepatří, co žije mimo nejen naší republiku, ale třeba i celou Evropu, se označuje jako nepůvodní. A ty druhy, které se začínají nekontrolovatelně šířit, škodit přírodě i člověku, se pak označují jako invazní,“ vysvětluje Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Invazní jsou nejen rostliny, ale i živočichové. Do naší krajiny se dostávají několika způsoby. „Některé druhy sem zavlekl člověk, ať už úmyslně, či neúmyslně, některé doputovaly vlastními silami,“ říká Tomáš Görner.

V současné době se chystá novela evropského zákona o ochraně přírody. „Nařízení by mělo akceptovat, že vznikl unijní seznam invazních druhů. Ten obsahuje momentálně 66 druhů,“ uvádí Tomáš Görner.

V Česku se podle něj vyskytuje zhruba osmnáct invazních druhů rostlin a živočichů, například bolševník, pajasan, mýval, nutrie a želva nádherná. „Tyto druhy by nikdo z nás neměl chovat, pěstovat, dovážet, převážet. Samozřejmě existují výjimky. Ti, kdo invazní živočichy vlastní, mají možnost je nechat ve své péči dožít, ale musí zajistit, aby neutekli do přírody a nerozmnožili se,“ připomíná.

Rostliny se likvidují mechanicky, chemicky, biologicky, nebo kombinací těchto způsobů. Zvířata pak odchytem, nebo odstřelem.

Čtěte také

Pokud člověk nějaké zvíře z unijního seznamu vlastní, musí ho po 1. lednu 2022 zaregistrovat, nahlásit množství a parametry. „Ze zvířat na seznamu najdeme například tři druhy veverek, mývala, psíka mývalovitého, nosála, želvu nádhernou, raka mramorovaného, střevličku východní,“ vyjmenovává Tomáš Görner.

Zajímavým živočichem ze seznamu je podle něj skokan volský. „Jedná se o přerostlou žábu, která byla do Evropy dovezena kvůli produkci žabích stehýnek. Její název vychází z toho, že samci vydávají zvuky připomínající bučení krav,“ popisuje.

Za nejrozšířenějšího invazního savce bývá označováno nám dobře známé prase divoké. „U nás jsou některé druhy invazní, dotažené odjinud. Některé druhy od nás se ale naopak dostanou do světa a tam působí invazně. Bývají pak rozpínavější, škodlivější než druhy domácí a působí pořádnou neplechu,“ dodává Tomáš Görner.

A kolik nás invazní druhy stojí, jak můžeme pomoci s jejich vyhledáváním a která zvířata a rostliny k nim ještě patří? Celý rozhovor s Tomášem Görnerem z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky si poslechněte online.

Spustit audio

Související