Chtěla zachránit lišáka, zdemoloval jí byt. Divoká zvířata, která si vezmeme domů, mohou být i nebezpečná

15. červenec 2021

Hodně lidí chce udělat domnělou záchranou divokého zvířete dobrý skutek. Namísto toho jde směrem ke zvířeti spíše o medvědí službu a směrem k člověku o past, do které se nevědomky dostávají. V posledním dílu cyklu o zvířecích pastech o tom mluví vedoucí stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni Jan Nový.

„Každoročně řešíme problém opuštěných zajíčků, kteří opuštění nejsou. Máme je vždycky někde poblíž. Na jaře jsou to ale mláďata jakéhokoli druhu, nejvíc ptáčata,“ říká.

Když si lidé mláďata berou domů, neuvědomují si, co to všechno obnáší. Zvířata jsou náročná na péči, potravu a můžou být v dospělosti pro člověka i nebezpečná. Docela často se stává, že mládě si vtiskne člověka jako rodiče. Když dospěje, bere ho ale jako soka.

„Známe případ kavky, která chtěla klovnout člověka do očí, protože se leskly. Kuna prokousla prst kolegyni až na kost. Sice se o ni starala od mláděte, ale v dospělosti už pro ni nebyla máma, ale vetřelec, který narušil její teritorium,“ uvádí Jan Nový.

Pracovníci stanice řešili i případ malého lišáka. Přinesla ho slečna, které zdemoloval byt. Krmila ho psími konzervami a málem ho připravila o život. Odchyt divokých zvířat navíc naše zákony zakazují.

Jaká je šance, že se odchycené divoké zvíře může znovu vrátit do přírody? I na tuto otázku uslyšíte odpověď v pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související