Literární matiné

23. říjen 2011

Tipy na knížky Jiřiny Šiklové Bez ohlávky a Larse Keplera Paganiniho smlouva, rozhovor s americkým spisovatelem Robertem Fulghumem, představení knihy z edice Zmizelé Čechy – Česká Kanada, recenze knihy Philippa Vandenberga Skrytí vládci - Mocní a jejich lékaři a tradiční soutěž.





KNIŽNÍ TIPY:

Jiřina Šiklová: Bez ohlávky
Rozhovor známé české socioložky a publicistky s Magdalenou Čechlovskou a Michalem Plzákem se dotýká mnoha významných událostí, které ovlivnily její život.

Jiřina Šiklová: Bez ohlávky















Lars Kepler: Paganiniho smlouva
Další napínavý příběh z pera manželské dvojice, píšící pod pseudonymem Lars Kepler, proslavené románem Hypnotizér.

Lars Kepler: Paganiniho smlouva
















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je americký spisovatel Robert Fulghum, který představil v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích svou novou knihu Drž mě pevně, miluj mě zlehka s podtitulem Příběhy z tančírny Century.

Robert Fulghum: Drž mě pevně, miluj mě zlehka - Příběhy z tančírny Century








TIP Z REGIONU:

Luděk Jirásko představuje svou knihu z edice Zmizelé Čechy – Česká Kanada.

Luděk Jirásko: Česká Kanada












RECENZE Karly Ladwigové:

Philipp Vandenberg: Skrytí vládci. Mocní a jejich lékaři
Dnes osmdesátiletý rodák z Wroclavi v mládí vystudoval historii a germanistiku v Mnichově. Slávu spisovatele mu zajistila literatura faktu a historické romány detektivního zaměření (jako Páté evangelium nebo Sixtinské spiknutí, obojí u nás přeloženo). Oblíbil si náměty ze starého Řecka a Egypta, které se většinou staly bestsellery. Stejně čtivá a možná cennější je jeho literatura faktu, s níž se český čtenář setkává v knihách Zapomenutá Hellas, Tajemství věštíren aj. K tomuto žánru patří i dílo Skrytí vládci s podtitulem Mocní a jejich lékaři, které letos vydal Knižní klub v překladu Jiřího Lexy.
Jak napovídá podtitul, zaujali autora neodmyslitelní průvodci významných osobností dějin od císaře Marka Aurelia, Ludvíka II. Bavorského, cara Mikuláše II. až po Adolfa Hitlera a papeže Pia XII. Jaký asi vliv měli filozof Galén, dr. Bernhard von Gudden nebo muž pronikavého pohledu Rasputin či Paul Niehans se svou buněčnou terapií na své chlebodárce? Byli to právě oni, kteří kromě touhy po zisku nebo slávě bažili i po moci, a mnohdy tak ovlivňovali činy a rozhodnutí svých pacientů. Jak mohli např. připustit schůzku velké trojky na Jaltě – ve skutečnosti tří těžce nemocných a závislých mužů, jež tragicky poznamenala 20. století. A jak by třeba vypadala Evropa, kdyby nebylo zápasu
mezi lékaři císaře Fridricha III., člověka mírného a vzdorujícího svému kancléři Bismarckovi? Také údajně apolitický, leč ziskuchtivý prof. Theodor Morell, který svého záhadného pacienta A nutil zhoubnými injekcemi ke stále větším šílenostem, zaujal autora natolik, že mu věnoval stejně rozsáhlý prostor jako Rasputinovi.
Vandenberg se snaží objektivně objasnit osobnosti těchto neobyčejných vládců i jejich motivaci. Činí to velmi čtivým způsobem a se znalostí věci; nemá to být kniha proti nim, ale o nich. Svému záměru dostál, a navíc v doslovu si dovolil pohlédnout trochu jinou optikou na téma hrdinství silných osobností, jako byli vojenský král Fridrich Vilém I., Napoleon Bonaparte či Angličany obdivovaný admirál Nelson. Jeho rozbor je zajímavý a stejně jako celá kniha stojí za přečtení. A na otázku, zda si hrdinové zasluhují náš obdiv, soucit, nebo dokonce pohrdání, si podle Vandenbergových slov musí odpovědět každý sám.

Philipp Vandenberg: Skrytí vládci. Mocní a jejich lékaři

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Elfriede Jelinek. (66 správných odpovědí)

Výherci: I. Bartůšková, p. Cinková, M. Dušáková, R. Nová, J. Zabilková, Z. Ždych.

Nová otázka: Nová hádanka míří do dob obrozeneckých: 26. října 1741 se v Milčicích u Poděbrad narodil muž, který nám zanechal rozsáhlé literární svědectví o venkovském životě druhé poloviny 18. století. Tento vzdělaný samouk je známý hlavně jako autor pamětí, které psal od roku 1770 do roku 1816 – o dva roky později zemřel. Vzpomenete si, jak se milčický rychtář jmenoval?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio