Literární matiné

16. říjen 2011

Tipy na knížky Umberta Eca Pražský hřbitov a Petry Soukupové Marta v roce vetřelce, rozhovor s textařem, muzikantem a zpěvákem Vladimírem Veitem a tradiční soutěž.










KNIŽNÍ TIPY:

Umberto Eco: Pražský hřbitov
Děj tohoto „konspiračního románu“ Umberta Eca se odehrává v 19. století, a vystupuje v něm řada skutečných postav, dokonce i autorův pradědeček, a najdeme v něm ohlasy reálných historických událostí.

Umberto Eco: Pražský hřbitov















Petra Soukupová: Marta v roce vetřelce
Dramatický příběh mladé dívky, která z bezstarostného světa dětství náhle vstupuje do dospělosti. Roli svobodné matky ale nedokáže zvládnout.

Petra Soukupová: Marta v roce vetřelce
















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Vladimír Veit, textař, muzikant a zpěvák, který s Vladimírem Mertou právě vydal album Písničkář. Rozhovor o poezii, kterou píše, i o té, kterou zhudebňuje, a také o roli písničkáře v době, kdy slovo ztratilo svou sílu.

Vladimír Veit






SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Karel Šiktanc. (60 odpovědí správně, 5 chybně)

Výherci: V. Matoušková, V. Piklová, H. Prázdná, T. Preňková, I. Šindelářová, H. Štědroňská.

Nová otázka: Nyní bychom vám rádi připomněli rakouskou autorku, jejíž dílo budí hodně diskusí; přesto za ně v roce 2004 dostala Nobelovu cenu za literaturu. Podle její knihy Pianistka byl natočen stejnojmenný film, česky vyšel také román Lačnost nebo Vyvrhelové. Kromě prózy píše i divadelní hry, stejně kontroverzní jako romány. Její jméno prozrazuje české předky, to už je docela velká nápověda, a 20. října 2011 oslaví 65. narozeniny.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio