Literární matiné 4. září 2011

4. září 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Ondřej Neff: Rekvalifikační kurz
Po obnovení trestu smrti se v Česku hledají popravčí – jak dopadnou rekvalifikace? Kniha plná černého humoru a nadsázky, ve skutečnosti satirický pohled na naši současnost.

Ondřej Neff: Rekvalifikační kurz

















Ikebana
Tradiční japonské umění aranžování květin krok za krokem, kniha je doplněna mnoha názornými fotografiemi.

Ikebana

















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je František Šesták, který přejel USA na kole po legendární Route 66 a napsal o tom knihu Na kole napříč Amerikou.

František Šesták: Na kole napříč Amerikou












RECENZE Karly Ladwigové:

Senek Rosenblum: Přežil jsem varšavské ghetto
Není běžné, aby autor (narozený 1935 v polském Zychlinu) postavil svému otci tak monumentální pomník, jako se mu to podařilo v knize Přežil jsem varšavské ghetto. Šokující dobové svědectví (napsal je v 70 letech) dostalo také filmovou podobu a v roce 2009 získalo 3. cenu za zfilmované knižní dílo. Působivost příběhu umocňuje nejen zvolená „ich forma“, ale i to, že vyprávění je vloženo do úst malého, nic nechápajícího chlapce, čímž události nabývají ještě hrůznějších rozměrů.
Pětiletý jedináček úspěšného obchodníka s obilím je vyvržen z idylického dětství do strastiplné reality židovského ghetta v rodném Zychlinu. Po dvou letech mají být internovaní zlikvidováni, a tak otec připraví plán útěku do varšavského ghetta v naději na větší bezpečí. Pěšky se vypraví do vzdáleného cíle a chlapec zažije srdcervoucí rozloučení s matkou, která mrazivý pochod nepřežije. Iluze o lepší existenci ve Varšavě však vezmou za své; stresující podmínky, hladovění, strach a nakonec zvěst o transportu do Treblinky. Otec se rozhodne pro nadlidský úkol – zachránit syna. Díky svým konexím, statečnosti a důvtipu se podaří vybavit ho padělaným křestním listem a najít mu úkryt, kde by přežil. Na dně skříně zatarasené prknem propadá schované dítě zoufalství a z nedostatku pohybu téměř ochrne. Naštěstí zasáhne opět otec, postaví ho na nohy, vyhledá nový úkryt a sám ohrožený mizí na čas ze scény. Synek se musí už postarat sám.
Jeho osudy – útrapy, bombardování, zažité přesuny ustupujících německých a maďarských vojsk patří k nejotřesnějším pasážím knihy. Čtenář se také dovídá o velké polské tragédii, kdy ruské vojsko na březích Visly na Stalinův rozkaz nečinně přihlíželo srovnání Varšavy se zemí, při kterém zahynulo 200 000 obyvatel (z toho dodnes ta silná averze Poláků k mocnému sousedovi). A přece se v hodině dvanácté dočkáme happyendu, který teď z pochopitelných důvodů neprozradíme. Za povšimnutí však stojí, že z knihy nedýchá nenávist k Němcům jako původcům chlapcova traumatu (autor se paradoxně po válce trvale usadil v Mnichově). Dítě samozřejmě nerozlišuje aktéry podle národnosti, ale podle toho, jak se kdo k němu zachoval (nepřátelští vojáci mu např. občas dávali jídlo).
Rosenblumův působivý a dobře koncipovaný román vydalo v letošním roce nakladatelství Ikar. Jen škoda, že ačkoli se na českém vydání v překladu Dagmar Hoangové a v literárním zpracování Moniky Köpferové redakčně podíleli tři lidé, nebyla knize po stránce jazykové věnována taková péče, jakou by si bývala zasloužila.

Senek Rosenblum: Přežil jsem varšavské ghetto

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Ortenovy deníky – Modrá, Červená, Žíhaná kniha. (83 odpovědí správně)

Výherci: J. Brabencová, V. Hořejší, J. Jiráčková, T. Preňková, V. Slavíková, M. Váňová.

Nová otázka: V hádance dnes zkusíme najít českou spisovatelku, která se narodila 7. září před 110 roky. V občanském životě užívala jméno svého manžela, doktora Podivínského, ale pro svá literární díla jméno po otci. Přestože sama měla hezké manželství, hrdinky jejích dvou nejslavnějších románů prožívají tragiku nerovných vztahů. Pod jakým jménem známe Jarmilu Podivínskou? Křestní jméno zůstává stejné.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio