Literární matiné 29. 3. 2009

29. březen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

W. G. Sebald: Austerlitz
Titulní hrdina tohoto románu prožil traumatizující dětství a ještě mnoho let poté se musí vyrovnávat s temnými stránkami svého osudu. Jako dítě židovských rodičů musel kdysi uprchnout z Prahy a vyrůstal pak v rodině velšského kazatele. Jednou se však do rodného města vrátí a vykročí po stopách vlastní minulosti.






W. G. Sebald: Austerlitz

Jan César: Na cestě po České republice
Putování po hezkých místech naší země od Šumavy k Českému ráji, přes Hanou až do Slezska. Kniha vychází z úspěšného televizního seriálu.







Jan César: Na cestě po České republice

NÁŠ HOST:

Našimi hosty jsou autorky knihy Cesta z mlčení Alžběta Dvořáková a Viktorie Bartoníčková. Kniha Cesta z mlčení má výstižný název, je to totiž příběh ženy, kterou zákeřná nemoc náhle a bez varování, uprostřed úspěšného osobního i profesního života, zbaví jakékoli možnosti komunikovat. Po cévní mozkové příhodě zůstane paní Viktorie uzavřená ve svém vlastním světě. Musí se znovu naučit mluvit a psát a než dokáže překonat afázii a vrátit se alespoň částečně do svého starého světa, stojí ji to spoustu sil a trápení. Právě pro lidi, kteří se ocitnou v podobné situaci, vznikla kniha Cesta z mlčení. Vydalo ji nakladatelství Portál a spolu s Viktorií Bartoníčkovou ji napsala publicistka Alžběta Dvořáková.

Alžběta Dvořáková, Viktorie Bartoníčková: Cesta z mlčení

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Bohumil Hrabal: Ostře sledované vlaky, Zdenička Svatá je telegrafistka. (51 správných odpovědí, 18 chybných)

Výherci: M. Jiránková, A. Lukšová, J. Machalíčková, M. Mžiková, I. Šindelářová, M. Štorkánová.

Nová otázka: 1. 4. slaví osmdesátiny Milan Kundera. Naše otázka se týká jedné jeho velmi známé knihy. Ve kterém Kunderově románu vystupují, kromě hrdinů ze současnosti, i Johann Wolfgang Goethe a Bettina, která pro sebe touží urvat kousíček básníkovy věčné slávy?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio