Literární matiné 27. 12. 2009

27. prosinec 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Betty MacDonaldová: Vejce a já
Slavný román líčí autorčin život na venkovské samotě, kde se s manželem pokouší vést slepičí farmu. Stále nové čtenářské generace objevují knihu, která vyšla poprvé ve 40. letech a od té doby si získala velikou oblibu.






Betty MacDonaldová: Vejce a já

Jiří Slavíček, Petr Svoboda: Bašta mezi žabožrouty
Netradiční průvodce Paříží přináší postřehy českého novináře žijícího ve Francii.







Jiří Slavíček, Petr Svoboda: Bašta mezi žabožrouty

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je spisovatelka a scénáristka Markéta Zinnerová, která se nedávno stala čerstvou obyvatelkou Jindřichova Hradce.

Markéta Zinnerová: Tajemství proutěného košíku





RECENZE Mileny Lenderové:

Henry Gidel: Coco Chanel

Coco Chanel, která zemřela 10. ledna roku 1971, nemůže nikdy vyjít z módy. Nejen proto, že se do jejích dějin nesmazatelně zapsala; také protože nepsala jen dějiny módy, ale jako spolupracovnice, mecenáška a přítelkyně Jeana Cocteaua, Igora Stravinského, Raymonda Radigueta či Serge Ďagileva a dalších, jako kostymérka filmových hvězd psala i dějiny umění. Žádný div, že už za svého života budila zájem biografů - existuje asi 40 jejích životopisů rozličné úrovně a stovky oslavných článků týkajících se její oděvní tvorby, módního salonu i jí samotné.
Zájem o tuto první dámu francouzské haute couture letos zvýšil úspěšný film Anne Fontain s Audrey Tautou v titulní roli. Pražské nakladatelství Garamond na tuto skutečnost zareagovalo s ročním předstihem a vydalo překlad biografie Chanelové z pera Henry Gidela, úspěšného autora životopisů slavných (zvěčnil portrét Georgese Feydeaua, Jeana Cocteau či Sachy Guitryho). Ve Francii vyšla kniha už roku 2000. Nakladatelství každopádně vsadilo na jistotu - dojímavý příběh dívenky, narozené 19. srpna 1883, kterou vlastní otec umístil do sirotčince, kde se naučila šít, která ke slávě putovala přes kariéru kabaretní zpěvačky a švadleny, musí mít u čtenářů úspěch. Zvlášť když předem vědí, že se z malé Gabriely stane úspěšná a bohatá žena, která - částečně díky svým milencům - navždy změní svět módy, především svět žen. Dovedně skloubí prvky pánské a dámské módy, a aniž by dámám upřela ženskost, zbaví je všeho, co je tíží: dlouhých sukní, těžkých klobouků, korzetů a dlouhých vlasů. Nabídne jim pohodlné šaty, volné svetry a dlouhé široké kalhoty, slušivé kabátky a praktické kabelky. A v roce 1921 uvede na trh svůj nesmrtelný parfém N° 5.
V roce 1939 na čas svět haute couture opouští, nicméně, ve věku 71 let, 5. února 1954, kdy už Francouzi částečně zapomněli na její lehce kolaborantskou válečnou avantýru, se znovu vrací. Na několika přehlídkách představí tvídový kostým, kabelku z prošívané kůže, dvoubarevné boty... Opět se stává symbolem Francie. Gidelovi nelze upřít, že je životopiscem dovedným. Pracuje s různými typy pramenů, předstírá, že nepropadl kouzlu své protagonistky, dokáže její životní příběh i její tvorbu vylíčit v kontextu doby, kterou důvěrně zná. Třebaže je text občas poněkud rozvláčný, zůstává čtivý, a postřehy autora o meziválečných proměnách genderových konstruktů jsou více než výstižné.
To, co je na českém vydání trestuhodné, je překlad. Nepřesný, nečeský, občas hloupý. Překladatelka zápasí s českými přivlastňovacími zájmeny a francouzskými reáliemi, její znalost světové literatury vykazuje mezery. Budiž jí omluvou, že v bídě překladu není jediná: zdá se, že čas mistrů-překladatelů v Čechách nenávratně vypršel.

Henry Gidel: Coco Chanel

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: tentokrát jsme losovali šest knižních prémií pro věrné posluchače ze všech odpovědí, které jste nám poslali v roce 2009.

Výherci: M. Holátová, P. Janeš, H. Kozojedová, dr. Z. Potyš, J. Poucha, T. Preňková.

Přejeme Vám pěkný vstup do roku 2010!

Veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio