Literární matiné 21. 11. 2010

21. listopad 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Jaroslav Pánek: Petr Vok z Rožmberka
Život renesančního kavalíra. Druhé vydání monografické knihy předního českého historika, věnované poslednímu představiteli slavného rodu.

Jaroslav Pánek: Petr Vok z Rožmberka











Madeleine Albrightová: Tajná řeč broží
Příběhy z mé šperkovnice. Do netradičně pojatých memoárů významné americké diplomatky patří drahé šperky stejně jako valentinské srdce od její dcerky.

Madeleine Albrightová: Tajná řeč broží











NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je historička Helena Sobková, která představuje svou nejnovější knihu. Po knihách Tajemství Barunky Panklové a Kateřina Zaháňská vydává další titul, který s těmi předchozími souvisí: jmenuje se Dorothea vévodkyně Kuronská.

Helena Sobková: Dorothea vévodkyně Kuronská





REZENZE Karly Ladwigové

Alena Wagnerová: A zapomenuti vejdeme do dějin
Už dlouhé roky se brněnská rodačka A.Wagnerová snaží odkrývat pozapomenuté úseky českých dějin, jimiž se mezi jiným stávají události v rozmezí dvou světových válek. Od roku 1969 byla jejím domovem SRN a po listopadu 89 žije střídavě také v ČR. Píše česky i německy a publikuje na téma česko-německých vztahů knižně i časopisecky. Jako editorka vydala se svými spolupracovníky letos v Nakladatelství Lidové noviny knihu o německých odpůrcích nacismu v sudetoněmeckém pohraničí. Za záslužnou práci to v úvodním slovu považuje Lenka Reinerová, když říká, že je třeba, aby se nezapomnělo na početně nikoli bezvýznamnou část obyvatelstva Sudet. Tito němečtí antifašisté – většinou sociální demokraté, komunisté a katolíci – se v r. 1938 vzepřeli svým soukmenovcům a stáli na straně ČSR; po roce 1945 však museli více či méně dobrovolně jako Němci ze země odejít. Zažili tak dvě porážky a zaplatili za ně, ačkoli byli na straně vítězů. Po letech mají v této knize slovo.
Vyprávějí o tom, co prožili v nelehkých dobách, a dotazující se jim naslouchají, aniž by hodnotili nebo soudili. Patnáct autentických výpovědí o osudech jednotlivců, rodin, jejich přátel i nepřátel … Pro některé zůstávají stále Čechy domovem ve vzpomínkách, jiní sem přijedou, a ještě najdou někoho, s kým se mohou obejmout. A někteří, ačkoli se jako antifašisté v r.1945 nemuseli stěhovat, odešli dobrovolně budovat v NDR nový stát.
„Když hrají českou hymnu, stojíme i dnes v pozoru,“ říká Maria Halke, která nechce být zahrnována mezi sudetské Němce a od krajanských sdružení se distancuje, protože už ve 30.letech stála její rodina v opozici vůči henleinovcům. Její otec jako poslanec parlamentu za Svaz německých zemědělců volil T.G. Masaryka prezidentem…
Ingeborg Götzová je zase toho názoru, že pro lidi, kteří nenesli vinu, bylo vysídlení těžké, jenže: Němci si začali, a proč by Češi měli být lepší než Němci?
Nebo Helga Grafová: věrohodně ujišťuje, že téma odškodnění je jí cizí, ale chtěla by slyšet, že mezi sudetskými Němci nebyli jen darebáci. Kniha A.Wagnerové její přání splnila.
Existovali „němečtí Čechoslováci“, jak říká Herbert Löwit, kteří se při mobilizaci hlásili na české straně do boje proti Hitlerovi. Mnozí si to odnesli – tehdy od svých krajanů a po válce od Čechů. Jedno je však nejen pro Ernsta Schmutzera jisté: Čechy byly společnou vlastí dvou národů, jejichž kultura byla osobitým příspěvkem do kultury celoevropské; a tak je tomu dodneška. Dodejme, že k nim patří i ti, kteří zapomenuti vešli do dějin.
Německé texty přeložily Stanislava Hřebíčková a AlenaWagnerová, která je rovněž ve spolupráci zpracovala a opatřila bohatým poznámkovým aparátem. Doslov o historických souvislostech napsal Jan Křen a četné fotografie v knize pocházejí z amatérských archivů.

Alena Wagnerová: A zapomenuti vejdeme do dějin

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Karel Hynek Mácha dokončil rok před Májem prózu Cikáni. (21 chybných, 32 správných odpovědí.)

Výherci: J. Brabencová, V. Dvořák, Z. Gajdošová, R. Chylík, Z. Korbelová, I. Puffer.

Nová otázka: Vzpomenete si, ve které Jiráskově próze vystupuje muž zvaný Slepý mládenec Valentin Kochan?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio