Literární matiné 20. března 2011

20. březen 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Geraldine Brooksová: Stvořitelé a spasitelé
Napínavý příběh židovského rukopisu je jen částečnou fikcí. V Sarajevu byl totiž skutečně nalezen rukopis liturgické knihy ze 14. století, a právě tento nález inspiroval autorku k rozsáhlému románu, jehož děj zavede čtenáře nejen do středověkého Španělska, ale i do Benátek, Vídně a Sarajeva.

Geraldine Brooksová: Stvořitelé a spasitelé














Jan Skácel: A znovu láska …
Autorský výbor, který chtěl Skácel původně doplnit o nové verše – ty však už nestihl napsat …

Jan Skácel: A znovu láska …

















NÁŠ HOST:

Hosty Literárního matiné jsou dnes bratři Jiří a Daniel Reynkovi, kteří vzpomínají na své rodiče, básníka a grafika Bohuslava Reynka a francouzskou básnířku Suzanne Renaud. Výstava o jejich tvorbě byla otevřena v komorní galerii U Schelů v českobudějovické Panské ulici ve čtvrtek 17. března. Jiří Reynek překládá z francouzštiny, jeho bratr Daniel mnoho let fotografoval.

RECENZE Jaromíra Slomka:

Miloslava Knappová: Jak se bude vaše dítě jmenovat?
Encyklopedie křestních či rodných jmen, předkládaná lingvistkou Miloslavou Knappovou a Nakladatelstvím Academia již popáté, patří k těm příručkám, jež je dobré mít po ruce. Dočteme se v ní o původu, významu a rozšíření jmen, která jsou běžná v české populaci, ale i o jménech, na která v praxi narazíme jen vzácně. Lze jen souhlasit se slovy, jimiž nakladatelství tuto rukověť propaguje: „Dosavadní úspěšná vydání této knihy, zabývající se široce pojatými jazykovými aspekty volby a užívání jmen jako důležité součásti lidského života, ukázala, že tato kniha je stále potřebná a užitečná. Skvěle poslouží nejen jako jazyková příručka pro úřední a matriční praxi, ale také široké veřejnosti zajímající se o výběr, zápis, překládání a všestranné užívání jmen.“
Je to logické, každý z nás je nositelem křestního jména, tedy přinejmenším o to své by se měl zajímat. A jistě také o to, jak pojmenuje své dítě, své děti, rozhodne-li se pro biologickou reprodukci. Proto byla tato příručka vyhledávána už při svém prvním vydání, nazvaném uprostřed „normalizace“ jen Jak se bude jmenovat, kdy vyšla krátce po podobné příručce Františka Kopečného, lingvisty mezitím zemřelého, jenž byl o generaci starší než dnes čtyřiasedmdesátiletá Miloslava Knappová a na rozdíl od ní se nedeklaroval jako jazykovědec marxistické orientace.
Dobová odborná kritika vyzdvihla na práci paní Knappové to, že ze jejími „praktickými cíli (…) je skryta vysoká koncepční úroveň, objektivnost soudů i světonázorová stranickost při plném respektování českých národních tradic. Na tématu zdánlivě ryze odborném podtrhuje autorka nenásilně, ale přesto výrazně takový politický aspekt, jakým je internacionalismus obecně, konkrétně pak kulturní výměna mezi národy; zásadně vyvozuje vznik jmen jako pojmenovací kategorie ze společenského vývoje. Například tam, kde mohla zabřednout do srovnávání údajů z různých národních a církevních kalendářů, dává jasně přednost pokrokové české tradici, k níž právem počítá i vývoj po roce 1945 a zvláště 1948, a všímá si i uplatňování světového názoru.“ (Jan Chloupek v Naší řeči č. 1/1979.)
To všechno je dávno pryč, autorka už na svých starých postojích nelpí, netvrdí, že cizí jména jsou pro nás nevhodná, a do hesláře zařazuje kdejaké jméno, jehož začlenění do českého prostředí by se dříve asi bránila: vedle Jaromíra, Vladimíra, Libuše či Věroslavy jsou tu docela klidně Brit, Lino, Lejla (to prý se u nás „vyskytuje běžně“) či Nancy. V přílohách navíc samostatně jména arabská, turecká, albánská, íránská, afghánská, africká, indická, arménská, čínská, japonská, vietnamská. Paní Knappová je zkrátka na stará kolena velkorysá, jde s dobou, jedna kapitola v její knížce má název O jméně Jesus, jiná, obsáhlejší, zase Osobní jména transsexuálů. A už se neštítí ani církevních kalendářů - jeden katolický, z roku 1770, jí posloužil k pozoruhodné srovnávací tabulce. Knížka Jak se bude vaše dítě jmenovat?, i když podle obálky vypadá spíše jako pojednání o výchově kojenců, je tedy konečně zbavena ideologických omezení, ať už tenkrát uplatněných z přesvědčení, nebo jako rafinovaná úlitba.

Miloslava Knappová: Jak se bude vaše dítě jmenovat?

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Norbert Frýd. (Správně: 69 odpovědí, chybně 3.)

Výherci: M. Buchalová, M. Gasedörferová, M. Mžiková, J. Rudolf, P. Říhová, D. Šašek.

Nová otázka: 24. března roku 1951 se v rodině jednoho českého spisovatele a dramatika narodila dcera Lenka. V životě to pak neměla jako signatářka Charty úplně jednoduché, a ani její osobní život nebyl bez mráčků – na druhou stranu vztah se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem se promítl i do tvorby obou zúčastněných. Jak se tato spisovatelka jmenuje? Ještě napovím, že jeden čas působila na našem velvyslanectví v Bratislavě a i tato zkušenost se do jejího díla promítla.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio