Literární matiné 20. 7. 2008

20. červenec 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Peter Tremayne: Zlý úplněk
Pokud máte chuť na letní detektivku, zkuste další z případů sestry Fidelmy. Napínavý příběh ze středověkého Irska.







Peter Tremayne: Zlý úplněk

Miroslav Ivanov: Atentát na Reinharda Heydricha
Výraz odboje a statečnosti našeho národa, ale zároveň událost, která vyvolala represe a způsobila smrt mnoha nevinných lidí. Nové vydání doplněné o některé nově zjištěné skutečnosti.






Miroslav Ivanov: Atentát na Reinharda Heydricha

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je historik Václav Bůžek, jeden z editorů knihy Paměť urozenosti, kterou připravil třináctičlenný autorský kolektiv. Atributy urozenosti, šlechtická sídla, rodové legendy, rodokmeny ...

Kolektiv autorů: Paměť urozenosti




RECENZE Jaromíra Slomka:

Jaroslava Janáčková: Božena Němcová

Krátce po dokončení záslužné čtyřsvazkové edice veškeré dnes dostupné korespondence Boženy Němcové, zajímavé tím, že poprvé můžeme číst pohromadě nejen dopisy Němcovou psané, ale také všechny listy jí adresované, přichází univerzitní profesorka Jaroslava Janáčková (a Nakladatelství Academia) s knihou nazvanou Božena Němcová - příběhy - situace - obrazy. Zkušená literární historička se osobností a dílem Boženy Němcové zabývá už dlouhá léta, samostatnou knižní studii Příběh tajemného psaní, týkající se neznámých okolností vzniku niku Babičky, vydala před sedmi lety.
Zdálo by se, že o Boženě Němcové už víme úplně všechno, bylo jí především ve dvacátém století věnováno velké množství knih a studií, její sebrané spisy pečlivě shromažďují a komentují vše, co kdy napsala. A přece paní Janáčková dokázala nalézt nové úhly pohledu, osvětlit nejeden zapomenutý či pomíjený detail ze spisovatelčina života i díla. Dovede objevně interpretovat známé texty, okrajová poznámka v korespondenci jsou jí východiskem k podnětným úvahám.
Autorka je spíše poutavou vypravěčkou než kabinetní vědkyní spřádající nezáživné teorie zajímající jen hrstku lidí z oboru. Za to může dlouholetá učitelská praxe. Všichni, kteří měli to štěstí, že je na pražské filozofické fakultě asistentka, docentka a nakonec profesorka Janáčková učila, si při četbě vybaví její sugestivní podání, které vždy spolehlivě upoutalo pozornost i těch posluchačů, jimž byla přednášená látka vzdálená. V knize to vypadá například takto: "Čím to vlastně počátkem srpna 1844 argumentovala paní Němcová v onom listu, adresovaném výslovně Bohuslavě Rajské (na obálce byl dopis nadepsán právě tímto vlasteneckým, přijatým jménem), tedy slečně z české elity? Prozradila něco o sobě, řekla, čím je - a není - manžel či manželství pro ni? Ani nápad."
Namítne-li někdo, že slova "ani nápad" do vědecké práce nepatří, měl by si uvědomit, že profesorce Janáčkové šlo vždy více o popularizaci a osvětu než o samoúčelné bádání. Ovšemže o osvětu fundovanou, nikoli povrchní, opřenou o důkladnou znalost nejen české literatury a společnosti daného období, nýbrž i o nadnárodní souvislosti politické, kulturní, ba ekonomické. Jedním z důkazů šíře a hloubky autorčiných znalostí je soupis citované literatury a pramenů, zahrnující autory dávno zemřelé i současné - od Josefa Jungmanna po Václava Bělohradského, od Čeňka Zíbrta po Milana Kunderu.
Ten, komu přinesla četba korespondence Boženy Němcové silný čtenářský zážitek, nebude jistě zklamán ani tímto bonusem, s láskou přichystaným Jaroslavou Janáčkovou.

Jaroslava Janáčková: Božena Němcová

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Karel Šiktanc. (55 správných odpovědí, 1 chybná)

Výherci: R. Novotná, M. Chýnová, K. Prášková, S. Hrubý, J. Kvasničková, R. Nová.

Nová otázka: I dnešní hádanka je ze světa poezie. Před 10 lety, 14. července roku 1998, zemřel básník, který byl zároveň, a to není běžné spojení, také exaktním vědcem, významným imunologem. Tahle velká nápověda určitě stačí k tomu, abyste nám napsali jeho jméno. Tentokrát na to máte dva týdny, toto kolo naší soutěže uzavřeme až v pátek 25. července 2008.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio