Literární matiné 19. prosince 2010

19. prosinec 2010

KNIŽNÍ TIPY:

John Irving: Poslední noc na Klikaté řece
Nový román autora bestsellerů Svět podle Garpa nebo Pravidel moštárny nás tentokrát zavede mezi drsné dřevorubce severní Ameriky, kde se rozehrává hned několik dramatických příběhů.

John Irving: Poslední noc na Klikaté řece








Blanka Čechová: Mým divákům
Dosud nepublikované rozhovory s Ladislavem Smoljakem.

Blanka Čechová: Mým divákům








NÁŠ HOST:

Předvánočním hostem Literárního matiné je básnířka, prozaička a editorka Markéta Hejná, která představuje svůj výbor z vánočních próz světových autorů Betlémská flétna.

Markéta Hejná: Betlémská flétna


NAŠE VÁNOČNÍ TIPY:

Všechny, kdo se zajímají o současnou světovou literaturu, asi potěší kniha Po otřesech. Autorem šesti povídek je velmi slavný japonský autor Haruki Murakami. Nejde jen o zemětřesení v Kóbe a sarinový útok v tokijském metru: to jsou totiž události, mezi něž je děj zasazen v čase. Hrdinů Murakamiho povídek se dotýkají otřesy a katastrofy osobní, ale neméně bolestné: nedostatek porozumění mezi nejbližšími lidmi, neschopnost najít v životě nějaký smysl, bolestná traumata z minulosti, kterých se člověk nedokáže zbavit, nejasné vztahy: to všechno ovšem v konkrétní době a společnosti, což je u tohoto autora rozhodně důležité. A nebyl by to Haruki Murakami, kdybychom z jeho próz necítili zvláštní poetický smutek. Knihu vydává Odeon v překladu Tomáše Jurkoviče.

Haruki Murakami: Po otřesech

Pro čtenáře historické literatury je tu novinka z NLN, a to obsáhlá práce velkého kolektivu autorů pod vedením Václava Bůžka nazvaná Společnost českých zemí v raném novověku. Struktury, identity, konflikty. Kniha je velmi obsáhlá, má přes 1000 stran, a věnuje se období 16. a 18.století: seznámíme se s panovnickým dvorem, světem šlechty i duchovenstva, měšťanů i venkova. K této knize, jejíž základ je jihočeský, se ještě určitě po Novém roce v našem pořadu vrátíme.

Společnost českých zemí v raném novověku

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: hra Friedricha Dürrenmatta se jmenuje Návštěva staré dámy. (77 odpovědí, 1 chybně)

Výherci: M. Jiřičková, P. Plocha, H. Prázdná , B. Příhodová, Z. Srch, D. Zabloudil.

Šťastné Vánoce! Za týden prémiové slosování všech správných odpovědí z roku 2010 o 6 knih!

Veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio