Literární matiné 15. 3. 2009

15. březen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Petr Eisner: Obranný reflex
Na různých místech naší planety dochází k nevysvětlitelným útokům zvířat na lidi. Souvislost jen tušíme, protože Eisner umí pracovat s náznaky a udržuje čtenáře v neustálém a stupňujícím se napětí.






Petr Eisner: Obranný reflex

Karel Jaromír Erben: Zlatá kniha pohádek
Nejkrásnější a nejznámější české pohádky v klasickém zpracování a s ilustracemi Heleny Zmatlíkové potěší děti i nostalgicky založené dospělé.






Karel Jaromír Erben: Zlatá kniha pohádek

TIP Z REGIONU:

Velkou obrazovou publikaci nazvanou Bellaria vydalo nakladatelství Foto Mida v Českých Budějovicích. Jde o fotografickou pouť Michala Tůmy za díly rokokového malíře Františka Jakuba Prokyše. Není to první podobná společná práce tohoto fotografa a nakladatelky a editorky Dany Vitáskové - jejich předchozí kniha byla věnovaná Maškarnímu sálu na krumlovském zámku.

Bellaria - dvojice

RECENZE Karly Ladwigové:

Marc Roche: Alžběta II. Poslední královna

"Královna je menší, než jsem si představoval, má měkký stisk ruky a její hlas na konci věty není téměř slyšet. Vypadá, jako by ji okolní svět v podstatě nudil," popisuje novinář M. Roche své první setkání s panovnicí Commonwealthu Alžbětou II. Inspirovala ho jako dopisovatele deníku Le Mond v Londýně k napsání řekněme zdvořilé monografie o ní i celém královském dvoře. Ve Velké Británii žije Roche od roku 1985, má tedy bohaté zkušenosti a dobře ví, jak s nabytými informacemi zacházet. Čerpat z pouhých pěti osobních setkání s panovnicí by ovšem bylo málo. Pátrá proto pilně v zákulisí Buckinghamského paláce a oslovuje i některé zaměstnance dvora (především královnina tajemníka a pracovnici tiskového oddělení). Ti však, pokud jde o Alžbětiny rodinné záležitosti, byli na slovo skoupí, i když jim podle všeho bylo v tom směru leccos dovoleno. Je třeba říct, že Roche své výsady psát o královně a její rodině samozřejmě nezneužil. Pokud se zmiňuje o aférách jejích členů, neuchyluje se k bulvárním praktikám a uchovává si nadhled i v situacích které by sváděly k opaku. Vyhýbá se také spekulacím, ať už spojeným třeba se smrtí princezny Diany nebo s budoucností a činy následníka trůnu Charlese.
Jaká je tedy v autorových očích plachá a skromná dívka Lilibett, s jen povrchním vzděláním a k svému nečekanému postavení v 26 letech zcela nepřipravená?
Za půlstoletí svého panování se z ní stala významná a vlivná osobnost, žena s šarmem a počítačovou pamětí, se silně vyvinutým smyslem pro povinnost k své zemi a rodu. - V 10 kapitolách knihy ji autor představuje jako ženu a královnu, matku a vychovatelku, jako vladařku, reprezentantku a diplomatku pečlivě chránící svou image. Jsou mapovány její vztahy k lidem, ke zvířatům, ke dvoru, k náboženství, majetku a državám (je totiž panovnicí 16 zemí). Díky kvalitě jejích povahových a vladařských vlastností autor shledává, že dnes je anglická koruna stabilnější než kdykoli předtím. "Poslední královna", jak ji nazývá, zajistila zemi řád, který si zřejmě na dlouhou dobu nikdo nedovolí porušit; i když se leckdy zdá, jako by pronikáním moderního světa starobylá monarchie občas ztrácela dech.
Kniha o Alžbětě II. a jejím světě je už svým námětem atraktivní a čtivá, jak se ostatně na novinářovo pero sluší. Přičteme-li k tomu, že je vskutku dobře napsaná a přeložená Karinou Matějů, potěší jistě kromě mnoha zvědavců i seriózní zájemce o historii anglické koruny. V dodatku obsahuje četné informace, např. genealogii, údaje o členech Alžbětiny rodiny, o královských korunách a sklepích. Oficiálním královniným životopisem však Rocheova kniha rozhodně není. Ten doposud nevznikl a máme-li věřit autoru-novináři, stěží bude kdy napsán.

Marc Roche: Alžběta II. Poslední královna

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Klaus Mann: Mefisto. (52 správných odpovědí, 6 chybných)

Výherci: M. Buchalová, M. Dušáková, Z. Jirušová, M. Lom, Z. Nechvátalová, B. Příhodová.

Nová otázka: I tentokrát máme trochu těžší hádanku. Jestlipak si vzpomenete na knihu, bývala to ostatně i povinná školní četba, ve které vystupuje sedmnáctiletý mladý muž jménem Holden Caulfield? Jde o prvotinu amerického spisovatele, který se proslavil právě touto knihou, poprvé vyšla v roce 1951. Ocitáme se v předvánočním NY a spolu s hrdinou prožíváme těžké chvíle, kdy se romantické mladé sny střetávají se skutečným tvrdým světem. Kniha upoutala čtenáře humorem, místy trochu černým, a také citlivým použitím dobového slangu, typického pro mládež své doby.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio