Literární matiné 14. 2. 2010

14. únor 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Frank Cottrell Boyce: Miliony
Příběh, který pobaví děti i dospělé. Dva kluci najdou pytel plný peněz a řeší problém, co s nabytým bohatstvím. Předloha stejnojmenného celovečerního filmu.







Frank Cottrell Boyce: Miliony

Miroslav Hroch: Národy nejsou dílem náhody
Historik Miroslav Hroch podrobně zkoumá, jak se v 19. století konstituovaly evropské národy.








Miroslav Hroch: Národy nejsou dílem náhody

NÁŠ HOST:

Kulturní historička Dagmar Blümlová představuje svou edici knihy Václava Tilleho Moskva v listopadu, která líčí autorovy dojmy ze Sovětského svazu roku 1927 a byla až dosud velmi špatně dostupná a málo známá.

Václav Tille: Moskva v listopadu





RECENZE Terezy Charvátové:

Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase

Kolik už každý z nás přečetl milostných příběhů? Vlastně se v nich pořád dokola opakuje totéž, a stejně je občas musíme zase vzít do ruky a alespoň v mysli, s hrdiny příběhu, je prožít ještě jednou. Audrey Niffeneggerové se podařilo napsat bestseller, a přitom to není nic víc než jen prostý milostný příběh napsaný s určitou velkou upřímností a oddaností. Je reálný, a přesto plný fantazie. Hluboce ženský , a přitom napsaný s mužskou logikou a jednoduchostí.
Henryho, hlavního hrdinu příběhu, odlišuje od ostatních současných mužů to, že nedobrovolně cestuje v čase. Občas zmizí a nahý se probere v minulosti nebo budoucnosti svého života. Nikdy neví, kdy to přijde, kde se objeví a jak dlouho tam bude. Nedá se to brát jako dar, spíš jako nemoc, která ho vysává. Díky tomu ho jeho žena Clare pozná už jako malá holka. Chodí za ní do zahrady jako nahý cizinec. Clare dospívá s vědomím, že si ho jednou, až vyroste, vezme. Čeká na něj a to, kdy za ní přijde, nemůže ovlivnit. O jeho návštěvách nemůže nikomu říct.
Zůstává mu věrná, i když za ní cestuje z budoucnosti, i když se setkávají v přítomnosti, i když už jako jeho manželka čeká, až se vrátí ze svých nedobrovolných výletů. Svojí věrností je fascinující jako středověká mýtická královna, která čeká na svého hrdinu, když bojuje s draky v dalekých zemích a neexistuje internet ani telefon, aby se s ním spojila. Čeká na něj, ošetřuje ho, když se vrátí zbitý, nemocný, a nestěžuje si. V mezičase se snaží žít svůj vlastní život. Svému osudu se nevzpírá, ani si nestěžuje, protože jejím osudem je Henry, kterého si u sebe nemůže udržet. Přijímá to, a tím je veliká.
Audrey Niffeneggerová dokázala napsat opravdový mýtus o lásce v současných kulisách. Zobrazuje se v něm lidský osud propletený láskou, nerozdrobený do frfňání, do váhání, zda by nebylo pohodlnější žít s někým normálním, s někým, u koho není člověk tak odevzdaný silám, kterým nerozumí. Henryho nemoc je oba zavřela do ulity úplného odevzdání se tomu druhému a tomu, co nemůžeme ovlivnit. A jako zázrakem je najednou všude plno krásy a bolest odchází snadno. Ztracený v čase je mistrovská kniha, která nachází v přítomnosti to základní, co jí může dát smysl. Je to krásná literatura v pravém slova smyslu.
Knížku Zakletý v čase Audrey Niffeneggerové vydalo v překladu Petry Andělové v roce 2009 nakladatelství Argo.

Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Fimfárum ze stejnojmenné pohádky Jana Wericha je kouzelný proutek. (Celkem 93 odpovědí - 76 správných , 17 chybných.)

Výherci: K. Beritová, J. Čalounová, J. Jiráčková, P. Kročák, B. Mühlpecková, L. Vepřeková.

Nová otázka: Tentokrát pro vás máme poetickou hádanku, a to báseň, kterou napsal její autor v těžkém roce 1940; bylo mu tehdy jednadvacet let a zbýval mu už jen necelý rok života. Už z této nápovědy ho možná poznáte, a pokud ne, snad z první sloky jeho slavné básně.

A táhnou tudy vrány, táhnou hejna zmijí
a táhne tudy píseň, kterou ďas má rád.
Ty běžíš za nimi, utíkáš kalvárií.
Je velmi pozdní čas. Otvírá ústa zrad.

Soutěžní otázka zní: kdo je autorem této básně?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.