Literární matiné 11. září 2011

11. září 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Yannick Haenel: Tajný posel Jan Karski
Beletrizované zpracování autentického životního příběhu. Kurýr polského odboje pronikl do varšavského ghetta, aby podal svědectví o holocaustu.

Yannick Haenel: Tajný posel Jan Karski

















Martin Mejstřík: Deník – řekněte jim, že sametová.
15 let si psal Martin Mejstřík deníky, které dnes dopodrobna mapují studentské aktivity před rokem 1989.

Martin Mejstřík: Deník – řekněte jim, že sametová.

















NÁŠ HOST:

Hosty Literárního matiné jsou překladatel Jan Mareš a editor Ivo Kareš, kteří společně připravili k vydání Knížku Rožmberskou. Dvojjazyčná publikace představuje výběr z německy psané literatury od 13. do počátku 20. století na rožmberská témata.

Knížka Rožmberská









RECENZE Mileny M. Marešové:

Colum McCann: Co svět světem stojí
Pro hlavního aktéra to byla rutina, záliba, vášeň, pro diváky jeho kousku čiré šílenství – tak by bylo možné stručně charakterizovat čin Phillipa Petita, provazochodce, který 7. srpna 1974 několikrát přešel po laně napjatém mezi čerstvě dostavěnými věžemi mrakodrapů, tzv. „Dvojčat“, budov tehdy ještě nedokončeného Světového obchodního centra v New Yorku. Za pomoci přátel se mu podařilo vniknout do míst, která se o několik desítek let později stala cílem ničivých teroristických útoků.
Čin odvážného Francouze se odehrál nad sto desátým patrem, v ohromující výšce, nad hlavami překvapených obyvatel Manhattanu. Ale pozor, provazochodec předvádějící své umění není jedinou hlavní postavou v knize Columa McCanna nazvané Co svět světem stojí. Důležití jsou i někteří z diváků zmíněného představení, ale i ti, kteří se o jeho kousku ani nedoslechli, protože byli zahlceni svými všednodenními starostmi a neuměli před nimi utéct do závratných výšin.
Kniha je vlastně povídkovým souborem, přičemž jednotlivé příběhy spolu souvisí, jejich protagonisté se setkávají, znají, anebo jsou příčinou čehosi, co se v následném vyprávění ukáže jako zásadní pro někoho jiného. Provázanost jednotlivých textů je zřejmá i z toho, že některé osoby se na McCannanovo jeviště opakovaně vracejí, posouvají děj o několik let, komentují události, zážitky i vlastní pocity.
Nejvýrazněji v celku knihy působí dva irští bratři, kteří přesídlili do Ameriky. Corrigan a Ciaran, který je vypravěčem života sourozence, podivína, kněze, misionáře mezi prostitutkami, i jeho tragické smrti při autonehodě. K nim se váží životy ještě dalších zúčastněných, oněch lehkých žen, matky a dcery, anebo jiných žen, které po léta truchlí pro své syny padlé ve vietnamské válce. Také jejich osudy se prostoupí, vždy jde o setkání se smrtí, ale zároveň také s objevením naděje na nový vztah, lepší či smysluplnější život. Onen provazochodec, který vstupuje na napjaté lano je tak nejen atraktivním rámem celého vyprávění, ale jakýmsi předobrazem, znamením pomíjivosti i nutnosti vykročit občas do nebezpečných a neznámých krajin. Tímto vztahem mezi excentrickým, ztřeštěným podnikem a každodenní nutností vydávat se do neznáma, tím, že člověk může přežít stovky metrů nad zemí, zavěšen na pohupujícím se laně, a může o život přijít, když si pokojně sedne do kavárny k šálku kávy, tímto zdůrazněním vytváří Colum McCann ve svém díle napětí, přitahuje tím čtenáře, nutí ho k zamyšlení, baví ho jednoduchostí i náhodným zcizujícím vtipem.
Kniha Co svět světem stojí je lákavá a především čtivá, její „tichá dramata“ čtenář přijímá se vzrušením i uvolněním, s pocity, s nimiž diváci jistě pohledem provázeli Pierra Petita při jeho vratké procházce.

Colum McCann: Co svět světem stojí

SOUTĚŽ:

Otázka zůstává z minulého týdne: V hádance dnes zkusíme najít českou spisovatelku, která se narodila 7. září před 110 roky. V občanském životě užívala jméno svého manžela, doktora Podivínského, ale pro svá literární díla jméno po otci. Přestože sama měla hezké manželství, hrdinky jejích dvou nejslavnějších románů prožívají tragiku nerovných vztahů. Pod jakým jménem známe Jarmilu Podivínskou? Křestní jméno zůstává stejné.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.