Literární matiné 10. července 2011

10. červenec 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Vlastimil Vondruška: Prokletí brněnských řeholníků
Další historická detektivka s Oldřichem z Chlumu v hlavní úloze.

Vlastimil Vondruška: Prokletí brněnských řeholníků

















Veronika Škvárová, Věra Škvárová: 77 výletů s dětmi přes hranice
Podíváme se do zajímavých míst, která najdeme v blízkosti státních hranic u našich sousedů.

Veronika Škvárová, Věra Škvárová: 77 výletů s dětmi přes hranice

















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je literární historička Tereza Riedlbauchová, která představuje svou knihu Julius Zeyer a jeho vztah k francouzské kultuře.

Tereza Riedlbauchová: Julius Zeyer a jeho vztah k francouzské kultuře














VZPOMÍNKA na P. Františka Hobizala:

8. července roku 2001, tedy před 10 roky, zemřel P. František Hobizal, který se narodil v Českých Budějovicích. Působil ve Stráži nad Nežárkou a v Bavorově, kde najdete jeho hrob. Velkým koníčkem otce Františka bylo psaní, a napsal toho opravdu hodně. Rozhovor, který uslyšíte, vznikl v roce 1999, kdy se radoval ze svých dvou nových knih: tehdy vyšlo Moje Doudlebsko a Údolí Vogelsang.

SOUTĚŽ:

Soutěžní otázka zůstává stejná jako minule: 10. července roku 1871 se narodil francouzský spisovatel Marcel Proust, který se proslavil především velmi rozsáhlým románem, který vyšel v sedmi svazcích. Naše hádanka je dnes snadná: Napište nám, jak se toto velké Proustovo dílo jmenuje.

Odpovědi na soutěžní otázku můžete posílat do pátku 15. července.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.