Lidem, jejichž blízcí bojují s rakovinou, má pomoci nová kniha. Vychází z reálných zkušeností

27. listopad 2019

Rakovina v rodině v otázkách a odpovědích blízkým. Tak zní název knihy, kterou připravil kolektiv psychologů na základě reálných zkušeností. Jedním z autorů je psychoonkolog Martin Pospíchal.

Kniha podle něj vychází z toho, že psychologové patnáct let trpělivě odpovídali pacientům a jejich blízkým na otázky v psychoonkologické poradně. „Zjistili jsme, že ta témata se opakují, takže nám přišlo užitečné dát dohromady knihu s odpověďmi. Shrnuje znalosti a zkušenosti jedenácti psychologů,“ vysvětluje.

Kniha Rakovina v rodině v otázkách a odpovědích blízkým

Zatímco většina knih o onkologických onemocněních je určená pacientům, tato se zaměřuje primárně na jejich blízké. „Jsme si vědomi, že lidé v blízkosti to prožívají velmi podobně a někdy jsou zmateni. Nevědí, proč se onkologicky nemocná osoba chová nějakým způsobem. V  knize najdou oporu, aby tomu rozuměli a také věděli, co s tím dělat,“ říká Martin Pospíchal.

Autoři se podle jeho slov snažili popsat, co znamená procházet onkologickým onemocnění a jak to může člověka ovlivnit. Velká část knihy se věnuje vztahům a komunikaci, dále faktickým informacím a také tomu, jak o onkologickém onemocnění hovořit s dětmi nebo jaké jsou možnosti, pokud se léčba nevyvíjí ideálním směrem.

Čtěte také

„Když člověk odchází od lékaře, má tendenci zasednout k internetu a začne hledat. Většinou na něj vyskakují negativní informace a ne vždy správné. Tato kniha dodává jakýsi řád, je psaná z praxe a obsahuje také kapitoly o zdrojích, radí, kde dál hledat ověřené informace,“ doplňuje Martin Pospíchal.

Během vlastní praxe poznal, že blízký onkologicky nemocného pacienta často prožívá situaci velmi podobně. „Proto nám připadá důležité vyzbrojit ho informacemi. Zklidňuje to hrany ve vztazích a dává to větší porozumění blízkým, aby dokázali být větší oporou. Víme, že opora skutečně léčí a pomáhá v uzdravování,“ připomíná.

Kromě knihy Rakovina v rodině v otázkách a odpovědích blízkým mohou lidé také využívat bezplatnou poradnu na webu České onkologické společnosti linkos.cz.

Spustit audio

Související