Lidé navrtávají břízy kvůli léčivé míze. Hrozí ale, že stromy uschnou

21. duben 2018 14:45

Někteří lidé navrtávají břízy a čerpají mízu, která má prý léčivé účinky. Pro strom je ale důležité, aby po odčerpání zase ránu zacelili. Jinak hrozí, že bříza uschne.

„Tady už někdo vrtal a ne úplně dobře zacelil,“ říká jednatel Společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic Daniel Hovorka a ukazuje, jak správně navrtávat – bere do ruky nůž a jenom kroutí špičkou v kůře.

Poměrně rychle se dostává centimetr a půl hluboko. „To stačí, už mám na prstech mízu. Hlavně je ale důležité strom poté, co nám dá to, co potřebujeme, ošetřit, aby nedocházelo k tlení,“ zdůrazňuje.

Břízy podle něj v této době a v nadmořských výškách českobudějovické pánve už vyhánějí první listy a nejsou tedy k čerpání mízy už vhodné.  Pokud ale někdo v posledních týdnech mízu čerpal, měl by stromy zase ošetřit.

„Je to velmi jednoduché. Vezme se letní štěpařský vosk, rána zacelí a otvory přikryjí. Můžeme sejmout kousíček březové kůry a na ten štěpařský vosk ji nalepit. Děláme takovou stromovou náplast,“ popisuje Daniel Hovorka.

Jak říká terapeut Luboš Bárta z Českých Budějovic, březová míza obsahuje mnoho minerálních látek a  organických kyselin, které podporují funkci ledvin a jater, takže napomáhá detoxikaci organismu. „Březová míza se používá syrová, může se i skladovat v chladnu a temnu. Jednak se pije právě za účelem detoxikace organismu, ale používá se i ke kosmetickým účelům, na posílení růstu vlasů a omezení tvorby lupů,“ dodává.

Mluvčí společnosti Lesy České republiky Eva Jouklová potvrdila, že navrtávání bříz není častým jevem. Lidé by za to mohli dostat pokutu. Pro lesníky i pro les je ale důležitější navrtané břízy správně ošetřit.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související