Lidé navrhli obnovit výrobu piva. Jindřichův Hradec řeší, co s bývalým pivovarem

23. říjen 2017

V roce 2011 vyhořel, o pět let později ho koupilo město a teď hledá radnice možnost pro jeho další využití. Řeč je o bývalém pivovaru v areálu jindřichohradeckého zámku. S jeho obnovou město počítá v příštích několika letech.

Suť i ohořelé trámy už z objektu zmizely, do zimy dostane budova provizorní zastřešení. Mezitím vypsalo město mezi obyvateli anketu, ve které hledalo nápady, jak historicky cennou stavbu využít.

„Nejčastější byly návrhy na obnovení městského pivovaru, s tím souvisela restaurace a pivnice. Další v pořadí bylo divadlo, protože to v Hradci chybí a dlouhodobě se o tom mluví. A pak byly takové ty úsměvné návrhy jako městská truhlárna, pěstírna konopí a hvězdárna,“ říká vedoucí odboru rozvoje Vladimír Krampera.

Dodává, že rada města jmenovala pracovní skupinu, která se má těmito návrhy zabývat. Měla by je prostudovat a sumarizovat, co je možné a co je naopak vyloučené například kvůli územnímu plánu a jiným nadřazeným předpisům. Vzniknout by mělo doporučení ve více variantách pro další zpracování.

Svůj návrh do ankety zaslali také členové iniciativy Je to i tvoje město, která se zasazuje o kvalitní využití veřejného prostoru v Jindřichově Hradci. „Česká republika nemá nouzi o kvalitní současnou architekturu a takovou novou vrstvu, stejně kvalitní jako z historických epoch, by si myslím Jindřichův Hradec zasloužil, zvlášť pivovar,“ navrhuje historik umění Martin Vaněk.

Spolek Je to i tvoje město chce mezi obyvateli Jindřichova Hradce vyvolat větší zájem o využití bývalého pivovaru i dalších veřejných prostor. Proto pořádá komentované vycházky.

Že se iniciativě daří názory úředníků na práci s veřejným prostorem měnit, dokládají slova Vladimíra Krampery. „Protože je to velký zásah do městského a památkového prostředí, předpokládáme, že vypíšeme soutěž o návrh, přestože jsme dřív tento způsob odmítali,“ uvedl.

Soutěž o návrh nové podoby bývalého pivovaru v areálu zámku by město mohlo vypsat do konce letošního roku.

autor: hoch
Spustit audio