Letiště v Jindřichově Hradci obsadili špičkoví piloti. Soupeří o titul mistra republiky v letecké akrobacii

1. srpen 2020 07:28

Hluk burácejících motorů, akrobatické speciály a všudypřítomná vůně paliva. Letiště v Jindřichově Hradci hostí mistrovství České republiky v letecké akrobacii. O titul v několika kategoriích soutěží 32 závodníků.

Kromě domácích pilotů jsou na šampionátu i zástupci Slovenska a Německa. Nad letištěm se prohánějí různé stroje. „Máme tady především legendu, letoun československé výroby Zlín Z-50 LS, na kterém získal Petr Jirmus dva tituly mistra světa a Ivan Tuček jeden. Pak jsou tady slabší verze, akrobatické speciály, úplně klasická letadla i rarity,“ vyjmenovává předseda místního aeroklubu Aleš Ferra.

Čtěte také

Mezi soutěžícími nechybí Jaromír Čihák, obhájce titulu mistra České republiky v kategorii Advanced. „Létá se mi tady docela fajn, je krásné počasí. Člověk by samozřejmě vždycky chtěl vyhrát, ale v první sestavě se mi podařilo zabloudit, tak uvidím, jak to rozhodčí ohodnotí,“ komentuje.

Nejmladším pilotem v kategorii je Lukáš Pařízek. Kolegové ho označují za jednoho z velkých adeptů na zisk titulu. „Neletělo se mi špatně, nicméně jsem udělal chyby. Uvidíme, jestli si jich všimnou rozhodčí. Já už jsem tady kdysi byl na mistrovství republiky s kluzáky, je tu takové složité členité okolí, vesničky, rybníčky, takže se člověk na vertikále těžko orientuje,“ popisuje.

Vyhlášení výsledků a závěrečná exhibice šampionátu začne na letišti v Jindřichově Hradci v sobotu 1. srpna v 15 hodin. Kromě mistrů v jednotlivých kategoriích se na ní představí například i bojový armádní vrtulník Mi-24.

Spustit audio

Související