Léta chátrající gotická tvrz v Lipovicích na Prachaticku už má novou střechu a krov

21. červen 2021 10:31

Dominantou obce Lipovice nedaleko Vlachova Březí na Prachaticku je gotická tvrz. Památka dlouhá léta chátrala. Teď ji vlastník začal opravovat.

„Tvrz nevypadala vždycky takto. Ve své původní podobě byla asi o dvě třetiny menší. Současný objekt je de facto na místě původní tvrze a jejího předpokládaného malého nádvoří. Postupně byla tvrz rozšířená a zastřešená, včetně toho nádvoří,“ přibližuje archeolog Prachatického muzea Marek Parkman.

V prvním patře Lipovické tvrze je teď hromada písku a kamení a také stopy po archeologických sondách. „Byli jsme vyzváni majitelem, abychom tady udělali drobnou sondáž a zjistili něco více o stavebním i historickém vývoji celého objektu. Celkem jsme udělali tři sondy,“ uvádí Marek Parkman.

Tvrz stojí na kraji malé obce Lipovice. Od druhé poloviny 14. století sloužila jako velmožské sídlo pánů z Lipovic, několikrát změnila majitele, po čase se vrátila zpět původním vlastníkům, kteří koncem 17. století celý svůj majetek prodali Ferdinandovi, knížeti z Dittrichsteina. Ten tvrz připojil ke svému panství Vlachovo Březí. „Tím na přelomu 17. a 18. století zaniká rezidenční funkce objektu, přestává být tvrzí a sídlem drobného šlechtice a byla přestavěna v sýpku,“ dodává Marek Parkman.

Současným vlastníkem budovy je firma Agrokomplex Šumava, která se rozhodla kulturní památku opravit kvůli špatnému technickému stavu.

Okolo tvrze už stojí lešení a po novém krovu, střeše a podlahách za víc než čtyři miliony korun dostane objekt i novou fasádu. Ta bude stát 4,5 milionu korun. Dvacet procent celé rekonstrukce pokryje dotace. Další využití lipovické tvrze zatím firma hledá.

Spustit audio

Související