Lesníci vykupují žaludy a bukvice. Plody ale musí být nepoškozené, čisté a sebrané v určité lokalitě

11. říjen 2024 08:11

Letošní úroda žaludů na jihu Čech je podle lesníků největší za posledních šest let. Sběrem plodů dubu a buku se dá přivydělat, ale získat žaludy a bukvice v požadované kvalitě je poměrně náročné.

Antonín Maňur sbírá bukvice už třicet let. Byl zaměstnancem Lesů České republiky, nyní v důchodu má sběr jako koníčka a tělocvik, jak sám říká. Na zahradě u chaty už zaplnil přívěsný vozík směsí listí, klacíků a bukvic. „Teď vezmu síto, aby drobnější bukvice spadaly, a zbytek zůstane zvlášť,“ ukazuje.

Sbírá jenom bukvice, protože sběr žaludů je pro něj ještě obtížnější. „Zkoušel jsem to ručně. Když jich bylo víc, přeplavil jsem je v sudu, ale pak jsem musel čekat, až uschnou, zase přebrat. Za ty peníze se mi to zdálo moc pracné,“ popisuje.

Podle hlubockého lesního správce Václava Nováka mají Lesy České republiky takových sběračů desítky. „Tady na Hluboké je to zhruba patnáct lidí, aktivní zaměstnanci i bývalí kolegové, kteří si tím přivydělávají v důchodu. U nich máme jistotu, že osivo, které nám dodají, je skutečně kvalitní,“ uvádí.

Žaludy a bukvice se musí sbírat jenom ve vytipovaných lokalitách, které určí Lesy České republiky. Jde o porosty, v nichž se nacházejí nejkvalitnější jedinci.

Ne každý plod je navíc ke sběru vhodný. „Třeba tento trochu smrsklý vhodný není, tady se rozvinou hniloby a žalud nevyklíčí. Také žaludy, které klíčí už teď v tomto vlhkém počasí, se nehodí, protože při další manipulaci může dojít k zaschnutí klíčku. Plod musí být absolutně zdravý, hladký, bez poškození,“ upozorňuje Václav Novák.

Lesy České republiky vykupují kilogram kvalitních semen bukvic za 270 korun. Za kilogram žaludů dostanou sběrači 30 až 40 korun podle druhu dubu. Všechna vykoupená semena skončí buď v lesních školkách, nebo v semenářském závodě v Týništi nad Orlicí.

Spustit audio

Související