Lékem na špatnou náladu mohou být hity slavných smíšených sborů – třeba romantická melodie z filmu Doktor Živago

14. říjen 2024

Kombinace smíšených vokálů a orchestrálního doprovodu v pop music, to je něco, co dříve vzbuzovalo zájem kupujících o gramodesky renomovaných vokálních souborů od 50. až do 70. let. V pořadu Světla ramp pro vás máme reminiscenční ochutnávky této produkce. A snad vám tato půlhodinka nabídne doušek romantiky v tomto trochu nevlídném světě.

V českých souvislostech může na mysli vytanout Sbor Lubomíra Pánka, ale ve světovém měřítku především vokální sbor a orchestr Raye Conniffa. Mimochodem, na konci šedesátých let, kdy sestavoval věhlasný kapelník, aranžér i trombonista Ray Conniff orchestr a sbor pro své evropské turné po Švýcarsku, Západním Německu a Rakousku, z ekonomických důvodů angažoval orchestr Gustava Broma a také Pánkovce.

Muzikantské jméno si Ray Conniff udělal hlavně po válce v orchestru Artieho Shawa. Když éra bigbandů pominula, věděl si rady. Byl najat vlivným mužem s bradkou, producentem Mitchem Millerem, jako hlavní aranžér společnosti Columbia Records, a tak spolupracoval s řadou hvězd té doby.

„Jako řadový muzikant jsem strávil s dalšími kolegy mnoho hodin na cestách autobusem po celých Státech. Často jsme sborově zpívali aranžmá tehdy slavných orchestrů. Rozhodl jsem se, že sbor bude zpívat spolu s velkou kapelou pomocí textů beze slov. Ženy byly zdvojeny trubkami a muži  trombony.“

Suverénně největším hitem Ray Conniff Singers byla romantická skladba Somewhere My Love z velkofilmu Doktor Živago.

Ray Conniff a jeho sbor měli řadu konkurentů i následovníků – Johnny Mann Singers, Norman Luboff Choir nebo v Německu Günter Kallmann Choir. Ode všech vybereme pod Světly ramp nahrávky. A nezapomeneme ani na Sbor Lubomíra Pánka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související