Legendární KTO vystoupili v budějovickém rozhlase

22. listopad 2012

Ve čtvrtek 15. listopadu vystoupili ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice pod vedením Františka Hackera Kamarádi táborových ohňů, zváni nejčastěji zkráceně KTO.

Kapela byla založena už v roce 1963 jako muzikantské trio ve složení František Hacker – zpěv a kytara, Vladislav Morava - zpěv a kytara, a František Turek – zpěv a banjo. Ve svých dřevních časech patřila k účastníkům trampských programů jako Dvanáct nových k táboráku, Jamboree klub a večerů v pražské Hajnovce i v Riegrových sadech. V 70. letech už působili profesionalizovaní Kamarádi táborových ohňů v širším nástrojovém obsazení – dále s dvanáctistrunnou kytarou Zdeňka Skarlandta, pětistrunným banjem Petra Třebického, baskytarou Václava Vebra, bicími Miloslava Žižky a ozdobou kapely, steelkytarou Františka Friedricha.

Od poloviny 70. let skupina koncertovala a natáčela se zpěvákem Waldemarem Matuškou a jeho manželkou Olgou Blechovou. V tu dobu už KTO měli za sebou řadu zahraničních výjezdů včetně Kanady, Švýcarska a tehdejšího západního Německa a několik desítek instrumentálních i zpívaných snímků pro firmu Panton, z nichž největší popularitu si zřejmě získala písnička Zrádné banjo.

"Waldemar Matuška říkával, že by se KTO mohli srovnávat s jakoukoliv špičkovou kapelou z Nahsville, tedy z mekky countryové hudby. A tato slova, domnívám se, mohou být dobrou pozvánkou k českobudějovickému rozhlasovému koncertu, jehož význam podtrhuje skutečnost, že KTO veřejnými vystoupeními v posledních letech spíše šetří," láká k návštěvě koncertu hudební redaktor Jiří Kasal.

V exkluzivním koncertním programu patnáctý listopadový večer v Českém rozhlase České Budějovice zazněla samozřejmě i známá píseň Zrádné banjo a mnoho jiných. Vystoupení bylo zaznamenáno a ve zkrácené verzi ozdobí sváteční vysílací schéma rozhlasu na Nový rok.

autoři: Jiří Kasal , Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka