Ledňáčci jsou k vidění na řekách ve městech. Od zamrzlých rybníků se stahují k tekoucí vodě

31. leden 2024 14:29

Desítky ledňáčků jsou v zimě vidět u tekoucích řek ve městech. Právě tady najdou dostatek potravy v době, kdy jsou zamrzlé rybníky. Na takzvaná shromaždiště se stahuje také mnoho kachen, mezi kterými nechybí ani vzácnější druhy ze severu.

Ornitolog Jiří Šebestián hned zpozoroval na soutoku Vltavy a Malše v Českých Budějovicích ledňáčka, který se ve městech v zimním období pohybuje docela často. „Když zamrznou rybníky v okolí, tak se stahují na tekutou nezamrzlou vodu a tady loví. Během procházky podél Vltavy můžete slyšet, nebo vidět tak třicet ledňáčků,“ komentuje.

Modrý drahokam, jak se také ledňáčkovi říká, je ale poměrně rychlý. „Sedí na větvičce podél řeky, a když vystartuje, tak se ozve. A to znamená, že musíte rychle koukat na řeku a někdy ho zahlédnete, jak letí zhruba metr nad hladinou. Máte asi tak tři vteřiny na to ho zahlédnout,“ usmívá se ornitolog.

Čtěte také

Kdo chce mít na pozorování ledňáčků více času, musí podle něj najít rybářskou díru na zamrzlém rybníce. „U díry, kterou dělají rybáři, aby ryby mohly dýchat, klidně posedávají tři i čtyři ledňáčci. A vracejí se tam, protože široko daleko žádná jiná volná voda není. I když je vyplašíte, vyplatí se počkat, protože oni se po čase zase vrátí,“ vysvětluje.

Větší množství ptáků se v zimě na řekách objevuje na takzvaných shromaždištích, kde se vyskytují především kachny, ale nejenom březňačky. „V Budějovicích byli pozorováni kopřivka obecná, lžičák pestrý, hvízdák euroasijský, morčák velký i morčák bílý. To jsou kachny, které k nám létají do teplých krajin, a tak právě na řece bývají k vidění,“ uvádí Jiří Šebestián.

Od zamrzlých rybníků se stěhují také kormoráni. Z toho mají radost jihočeští rybáři, ale pouze ti, kteří hospodaří na rybnících. Kormoráni se totiž přesunou na řeky, kde loví bez výběru všechno.

Spustit audio

Související