Mořští rackové byli před lety na jihu Čech vzácností, teď jich tu žijí stovky. Ničí ale rybí obsádky

15. únor 2022 09:46

Mořští rackové jsou na rybnících stejnou škodnou jako kormoráni. Na jihu Čech jich žijí stovky. Rybí obsádky dokážou zničit a způsobit milionové škody. Rybáři jsou ale vůči těmto ptákům bezbranní.

„Za deset let došlo k poměrně velkému nárůstu hnízdící populace racka mořského. Je to sledováno hlavně na rybníku Bošileckém, kde evidujeme kolem padesáti hnízdících párů každý rok,“ popisuje situaci na rybníku s největší populací tří druhů mořských racků předseda Rybářství Třeboň Josef Malecha.

„Další skupina jsou mladí nehnízdící ptáci, jejich počty odhadují naši zaměstnanci kolem pěti set. Tohle může být do budoucna velký problém. Racek mořský je na rozdíl od racka chechtavého, který tady v minulosti byl, velkého vzrůstu a samozřejmě se živí rybami z rybníků a řek,“ dodává.

Čtěte také

Problémy s velkými druhy racků řeší také rybáři na Českobudějovicku. „Kormorán naruší průběh zimování obsádky a rackové se s tím svezou a působí nám další škody, to znamená poškození ryby, stresování a další vlivy na celkový stav. Nebojím se říct, že jsou to statisícové až milionové škody, protože naše obsádky jsou řádově statisícové a ta škoda je pak značná,“ uvádí ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Tito rackové škodí nejenom rybářům, ale například i pernaté zvěři, také rackům chechtavým nebo rybákům obecným. „Vybírá si tam vajíčka a mláďata, dneska se chová v podstatě jako invazivní druh. Napřed to vypadalo, že naši ptáci proti němu ani nemají obranné chování, teď se zdá, že přeci jenom začínají poznávat, že je to nepřítel, a že se s ním třeba nějakým způsobem vyrovnají,“ říká ornitolog Jiří Šebestian.

Zatímco racci chechtaví se s mořskými racky na některých místech už vyrovnali a dokáží se jim ubránit, o rybářích to neplatí. Na rozdíl od kormoránů není povolený jejich odstřel. Regulace mořských racků je tedy zatím v nedohlednu.

Spustit audio

Související