Léčí křečkitidu, vyrábí rakety. Moderní kutilové se sešli v Českých Budějovicích

14. září 2021 09:56

Češi jsou národem kutilů. Někteří z nich předvedli svoje dovednosti i vynálezy na Světovém festivalu kutilství v Českých Budějovicích. Návštěvníci si v areálu Žižkových kasáren mohli vyzkoušet moderní technologie, seznámit se inovativními nápady a taká na ně čekala spousta zábavy.

Viktor Hlupik obsluhoval stroj proti křečkitidě. „Pomáhá to na roupy a celkově to zlepšuje chování. A také je to dobrá zábava,“ vysvětloval.

Stroj vymyslel Vojtěch Štulc. Během léčby křečkitidy se dokonce ozvala rána a vyšlehly plameny. „To je léčba šokem a zároveň tak dezinfikujeme naší ordinaci,“ řekl vynálezce s úsměvem.

Od dvou spojených kol s plameny se návštěvníci Světového festivalu kutilství mohli posunout dále do areálu Žižkových kasáren a potkat další pábitele a vynálezce, kteří se mají čím pochlubit.

„Tady má stánek s raketami tvůrce Tomáš. Za těch několik let se hrozně posunul a už dělá opravdu profesionální rakety. Tady Matyáš zase tvoří vlastní auta a motorky,“ ukazoval hlavní organizátor Vojtěch Kolařík.

Návštěvníci festivalu mohli spoustu vynálezů nejen obdivovat, ale také si ledacos vyzkoušet. „Mohou se zapojit do workshopů pájení, spájet si takový odznáček, který potom bliká. Dále je tady workshop domácí kosmetiky, lidé si mohou vyrobit domácí mýdlo, mohou si ale třeba i postavit autíčko a pustit ho po dráze,“ vyjmenoval Vojtěch Kolařík.

V jedné z budov Žižkových kasáren čekal na návštěvníky Ondřej Muzika u stolu s počítačem a 3D tiskárnou. „Teď tiskneme košíček pro akvaponický systém, který tady také máme. A doufám, že někdo přijde se zajímavým nápadem, který budeme moci realizovat,“ dodal.

Související