Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru přišel o veškeré příjmy, tak alespoň míchá místo drinků barvy

29. leden 2021 14:02

Míchání koktejlů pro hosty v centru Českého Krumlova vyměnil Ladislav Glaser za míchání barev při obnově výmalby na hradě Rožmberk. Kvůli koronaviru mu teď ani nic jiného nezbývá, protože jeho podnikání se propadlo na samé dno.

Po vydařeném loňském létě byly vyhlídky podnikatele Ladislava Glasera na podzimní sezonu i období Vánoc příznivé. Provozovatel ubytování na Lipensku a také baru v centru Českého Krumlova ale kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru přišel o veškeré příjmy. Podobně jako mnoho jiných lidí v tuzemsku, i on musel začít hledat alternativu, jak sebe a svou rodinu uživit. Míchání koktejlů tak na čas vyměnil za pomocné práce při restaurování pokojů hradu Rožmberk.

„Člověku nic jiného nezbyde, pokud máte platit to, co máte platit a od státu člověk dostane téměř,… no nic. Co se nájmu týká, tak to nestačí. Takže musím chodit někam na brigády," vysvětluje Ladislav Glaser.

Letní sezóna mu pomohla alespoň částečně dohnat jarní ztráty. Tradičně žádané rezervace pobytů na loňské Vánoce a závěr roku mu zákazníci zrušili nadvakrát. Teď už jeho finanční situace začíná být kritická.

„Musíte sáhnout do zásob, které máte a ty zásoby prostě docházejí,“ dodává.

V podobných problémech se nyní ocitá nespočet podobně zaměřených tuzemských podnikatelů. Za loňský podzim jen na jihu Čech přišli majitelé restaurací a hotelů zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Vyplývá to z nejnovějších odhadů Jihočeské centrály cestovního ruchu, jak popisuje její ředitel Jaromír Polášek:

„Teď už dochází k propouštění těch kmenových zaměstnanců. V Jihočeském kraji je v cestovním ruchu dohromady zaměstnáno 23 tisíc pracovních míst. A už teď máme signály, že to je otázka poloviny těch pracovních míst, která jsou aktuálně zavřená a je otázkou, jestli je vůbec otevřou.“

Ladislav Glaser si teď alespoň užívá, že může pracovat v prostředí historické památky. Přesto ale stále nejvíc přemýšlí nad tím, kdy už bude moct zase znovu začít míchat koktejly.

Spustit audio