Zaměstnanci firmy Kovosvit v Sezimově Ústí marně čekají na výplaty. Akcionáři zůstávají v anonymitě

24. květen 2024 08:35

Polovina zaměstnanců firmy Kovosvit MAS v Sezimově Ústí na Táborsku zůstává už dva měsíce bez výplaty. Firma čelí insolvenci. Soud zároveň vyhověl žádosti Kovosvitu o vyhlášení tříměsíčního moratoria, které má firmě dát čas na přípravu reorganizačního plánu.

Kovosvit je tradiční výrobce obráběcích strojů, jeden z největších zaměstnavatelů v regionu. V současnosti patří ruskému investičnímu fondu a dlouhodobě se potýká s finančními problémy, které před pár týdny vyústily v podání návrhu na insolvenci.

To dopadá na zaměstnance Kovosvitu. Dlužné výplaty za březen a duben už měli dostat, ale podle předsedy základní organizace odborového svazu Kovo Kovosvit Jiřího Ryzky se tak nestalo. „Jsme bez výplat a nějaká vidina toho, že by měly přijít, není. Zaměstnancům už tečou nervy a čekají na konec května, aby mohli odejít,“ říká.

Pokud totiž zaměstnanci zůstanou v pracovním poměru až do konce května, mohou následně u Úřadu práce nárokovat vyplacení ušlé mzdy nejen za březen a duben, ale i za celý květen.

Čtěte také

Zatím výpověď podalo 35 lidí, ale firma pravděpodobně brzy přijde o většinu pracovníků. „To bude velký problém. Majitelé o tom byli několikrát ústně i písemně informováni, prý jsou si toho vědomi, nicméně nestalo se nic pro to, abychom tu lidi udrželi. A teď už je prostě pozdě, protože jde o peníze,“ komentuje personální manažerka Andrea Lammouchi.

Insolvenční soud vyhověl žádosti Kovosvitu o tříměsíční moratorium, které ho má chránit před věřiteli a dát prostor pro restrukturalizaci a stabilizaci firmy. Věřitelé o tom ale pochybují. Patří mezi ně firma Elektroprof, které Kovosvit dluží 20 milionů korun. Její právník reorganizační plán zpochybnil, Kovosvit podle něj neuvádí žádnou cestu, jak z problémů ven. Firma Elektroprof proto žádá soud o zrušení moratoria.

Pochybnosti o smyslu moratoria, které firmu chrání před úpadkem, má i šéf kovosvitských odborářů Jiří Ryzka. „Tady se v podstatě nic neděje. My jsme čekali, že bude nějaká restrukturalizace a do dnešního dne nic. Nikdo za majitele nekomunikuje, je to tu v podstatě úplně mrtvé,“ popisuje.

Odboráři ani nemají s kým jednat. Generální ředitel Kovosvitu před časem rezignoval, protože nesouhlasil s postupem majitelů firmy. A sami akcionáři ruského investičního fondu zůstávají v anonymitě, v podstatě se neví, komu firma patří.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související