Kvůli říji hrozí v létě na silnicích častější srážky se srnčí zvěří

8. srpen 2019 11:28

Řidiči by měli být v létě opatrní na silnicích vedoucích lesem nebo okolo polí. Nejvíc dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří je totiž právě v době letních prázdnin. Hlavně srnčí zvěř se chová nevyzpytatelně kvůli říji a často přebíhá silnice i přes den.

„Tím, že mají říje, se bezhlavě honí, nahání. Srnec odráží jiné srnce, pronásleduje srny,“ popisuje nevyzpytatelné chování srnčí zvěře v době jejich říje šéf myslivosti společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Martin Mácha.

„Je úplně jedno, kde ta říje probíhá, jestli je to v lesních porostech nebo na polích, zvěř v tomhle období naprosto ztrácí plachost. Přiblíží se k lidem, k autům, nic je nezaplaší, naopak ten srnec se jde i podívat na psa, kterého člověk venčí, protože si myslí, že by to mohl být potenciální sok,“ dodává.

Právě proto v tomto období hrozí četné srážky se zvěří. „V jiné části roku dochází ke srážkám se zvěří hlavně za soumraku a za úsvitu, v období říje kdykoli během dne. Je dost pravděpodobné, že těch kusů jde za sebou více, během chviličky se přes silnici vrací zpátky, je to prostě velký problém,“ líčí Martin Mácha.

Čtěte také

Policisté řeší denně v průměru pět dopravních nehod způsobených lesní zvěří. Je jich ale daleko víc. Od roku 2009 totiž policie neeviduje nehody, kde škoda na vozidle nepřesáhla sto tisíc korun.

Některé střety motoristů se zvěří končí i tragicky. „Zhruba před pěti lety na silnici I/20 v blízkosti penzionu Nová Hospoda došlo ke střetu s divokým prasetem. Prase vyskočilo náhle ze silničního příkopu, řidič už nestačil zareagovat, vozidlo se stalo neovladatelným a narazilo do stromu. Na místě zemřely dvě osoby a další třetí osoba v nemocnici,“ uvedl jeden příklad jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Srnčí říje skončí v polovině srpna. K častějšímu pohybu zvěře dojde znovu na podzim, kdy se zvířata začnou stěhovat na zimní stanoviště.

Spustit audio

Související