Kvůli nedostatku pohybu mají zdravotní problémy už i děti na základní škole

4. březen 2016

Počítač - stejně jako oheň - může být dobrý sluha, ale zlý pán. Je to vidět hlavně u některých dětí, které u počítačů stráví i několik hodin denně. Nedostatek pohybu se pak odráží na jejich zdraví.

Do ordinací lékařů stále častěji přicházejí děti, které mají problémy s pohybovým aparátem. Potvrdil to českobudějovický ortoped Lukáš Nevšímal. „Jedná se o bolesti zad, mají vadné držení těla, protože sedí shrbené. Ale mají i oslabenou břišní svalovinu, a to je také zásadní věc,“ uvedl.

„Některým učitelům tělocviku se nemohu divit, že s nimi nedělají komplikovanější pohybové sestavy. Když dojde k úrazu, tak se to samozřejmě řeší a někteří rodiče jsou velmi podezíraví. O tom, že by dítě mělo dělat nějakou pohybovou aktivitu i s rizikem úrazu, nechtějí ani slyšet,“ dodává ortoped.

Učitelka tělocviku Hana Skřičilová přesto nad dětmi hůl neláme. „Některým třeba nejde gymnastika, ale cvičí všichni a lepší se. Rozhodně to není ztracené. Dospívají a třeba v patnácti letech začnou běhat nebo posilovat. Začnou vnímat, jak vypadají a co potřebují a budou na sobě pracovat,“ komentuje.

Spustit audio